Deelnemers balen als een stekker van afgelasten Team Westland: ‘Heel verstandig, maar ook heel verdrietig’.

19-03-2020 09:16Auteur: Fred Vermeer - ad.nl/westland.Deelnemers van Team Westland worden feestelijk onthaald op de top van de Col du Tourmalet. Het evenement is voor dit jaar afgelast.

Deelnemers van Team Westland worden feestelijk onthaald op de top van de Col du Tourmalet. Het evenement is voor dit jaar afgelast.

Foto: Julian van Hagen.

Heel verstandig, maar heel verdrietig. Zo denken deelnemers van Team Westland over het schrappen van de vijfde editie van het evenement vanwege het coronavirus. Maar het geld dat al binnen is, gaat dit jaar toch nog naar goede doelen.

De organisatie van Team Westland hakte dinsdagavond na lang beraad de knoop door. ,,Als je alle scenario's op een rijtje zet, is er geen keus", zegt René Beukers. ,,We hebben het besluit in overleg met heel veel mensen genomen. En we hebben ons van tevoren heel goed laten voorlichten, want zo'n beslissing neem je natuurlijk niet alleen." 


Lees ook:


Team Westland 2020 afgelast: 'Onze sponsoren zijn keihard getroffen door de coronacrisis'

Team Westland 2020 afgelast: 'Onze sponsoren zijn keihard getroffen door de coronacrisis'

Lees meerDe goededoelencommissie, deelnemers, zelfs mensen in Frankrijk zijn geraadpleegd. ,,Maar je weet dat het onvermijdelijk is dat het gaat gebeuren. We hebben gezocht naar een reden om tóch te gaan en dan kom je bij de emotionele kant van het verhaal. Er zijn altijd mensen van wie je van tevoren weet dat het de laatste keer is dat ze meegaan. Of mensen die veel te verwerken hebben. Het is daarom heel lastig om er de stekker uit te trekken, want dat wil je niet."


Veiligheid:

Maar het moest toch. ,,We hebben alles op tafel gelegd en de tijd ervoor genomen om het met elkaar te bespreken. Het was geen vluggertje, die vergadering, maar je hebt te maken met veiligheid, met risico's en de gezondheid van mensen. Dan heb je maar één keuze."


Daarnaast is er ook de huidige economische malaise in Westland. ,,Het is ongepast om nu bij sponsors aan te kloppen", meent Beukers. ,,Wij moeten als Team Westland onze verantwoording nemen en zeggen: dat gaan we niet doen."


Er zijn al wat acties geweest voor Team Westland, dat geld genereert in de strijd tegen kanker.


,,Daar is al geld van binnen en wij hebben altijd gezegd dat we geen bank zijn en niet gaan sparen. Het enige dat wij willen is goede dingen doen met het geld. Zolang Team Westland bestaat ondersteunen wij Hospice Beukenrode. Dus ook nu. Goede doelen waaraan we kunnen doneren doen we. Het goede werk moet wel doorgaan. Een paar ton voor grote onderzoeken gaat nu even niet, maar we kunnen wel zorgen voor een nieuw apparaat waarmee levens gered kunnen worden. Daarmee moeten we niet wachten tot 2021." Hoeveel geld Team Westland nu al in kas heeft, weet Beukers niet. Je hebt te maken met veiligheid, met risico's en de gezondheid van mensen. Dan heb je maar één keuze.

René Beukers, Team Westland.Deelnemers balen ook als een stekker. Martin Mauritz was samen met Leen van der Zwan, Chris-Hans van der Hout en Erik Zantingh al maanden in training. Ze zouden op de fiets van Westland naar Frankrijk gaan. ,,Wij zijn helemaal in 'shape', dus dit is écht balen", zegt Mauritz. ,,We waren in training bij de trainer van Rico Verhoeven, maar dat is allemaal afgezegd."


Kijkend naar de sponsoring kon er ook geen ander besluit genomen worden, stelt Mauritz. ,,Veel bedrijven liggen op hun gat en dan moet jij nog een factuur gaan sturen om te sponsoren met een logo op je shirt. Dat kun je natuurlijk niet maken. Dit is de enige juiste beslissing."


Mauritz en de andere mannen gaan niettemin wél door met trainen voor volgend jaar. ,,We waren echt op de goede weg. Ik ben al tien kilo kwijt." 


Keitjes:

Het monument van Team Westland, gemaakt door René Nederpelt, blijft nu noodgedwongen in Poeldijk staan, in plaats van dat het in juni vlak onder de top van de Col du Tourmalet geplaatst wordt. ,,Ik wilde al bijna het formulier voor de teksten op de keitjes online gaan zetten", reageert Nederpelt teleurgesteld. De deelnemers brengen de keitjes op de fiets naar boven om ze bij het monument neer te leggen. 


Nederpelt zegt honderd procent achter de beslissing van de leiding van Team Westland te staan. ,,Maar het doet wel onwijs zeer. Dit is echt ons ding. We helpen met z'n allen zó veel mensen en halen zó veel geld op. Dus dat steekt natuurlijk, maar je moet wel verantwoord bezig zijn en je verstand gebruiken. Na de toespraak van Mark Rutte voelde ik de bui al aankomen."


Iedereen baalt er niettemin enorm van, vervolgt Nederpelt. ,,Maar je durft nu ook niet meer naar bedrijven toe te gaan om te vragen of ze iets kunnen missen voor een goed doel. Daar zijn mensen nu niet mee bezig en je schaamt je ervoor om het te vragen. Daarom is dit besluit heel verstandig. Maar ook heel verdrietig."
Bron: www.ad.nl