Deventer krijgt tweede hospice, richt zich op noorden van de stad en Olst: ‘Gasten houden hier hun eigen huisarts’.

27-02-2023 18:24

 

 

Auteur: Ingrid Willems - tubantia.nl/deventer

 

 

Bestuursleden Everard Post (links) en Vlady Kasperaitis van Stichting Hospice Deventer bij woonzorgcomplex De Bloemendal.  Aan deze kant opent Hospice Deventer volgend jaar de deuren.

Bestuursleden Everard Post (links) en Vlady Kasperaitis van Stichting Hospice Deventer bij woonzorgcomplex De Bloemendal. Aan deze kant opent Hospice Deventer volgend jaar de deuren. 

Foto: Ronald Hissink.

 

 

 

 

 

Deventer krijgt een tweede hospice. In het noorden van de stad opent Hospice Deventer volgend jaar de deuren. Het kleinschalig hospice bij woonzorgcomplex De Bloemendal wordt een ‘bijna-thuis-huis’ met vier gastenkamers. ,,In Deventer bleek behoefte aan een tweede hospice. Het is mooi dat we dit in een wijk met veel vergrijzing gaan realiseren.”

 

Volgens voorzitter Everard Post van de Stichting Hospice Deventer biedt het nieuwe hospice mensen een mogelijkheid om in een huiselijke en kleinschalige sfeer, begeleid en verzorgd door vrijwilligers en professionals, de laatste levensfase door te brengen als dat thuis niet mogelijk of niet wenselijk is.

 

Toch wijkt het nieuwe ’bijna-thuis-huis’ wel af van hospice De Winde, in het oostelijk deel van de stad. ,,Dat valt onder zorgorganisatie Solis en daar wordt de zorg geleverd door verpleegkundigen, waarbij vrijwilligers als gastvrouw of als gastheer werken. De medische zorg wordt geleverd door de specialist ouderengeneeskunde. Gasten hebben daar niet meer hun eigen huisarts. Ons hospice kan je vergelijken met een constructie zoals in Raalte, waarvan er overigens veel zijn in het land.”

 

Bestuurslid Vlady Kasperaitis over die constructie: ,,Onze organisatie draait op vrijwilligers, maar gasten krijgen professionele thuiszorg als het gaat om verpleegkundige taken, zoals eigenlijk ook gebeurt in thuissituaties. De eigen huisarts doet de medische begeleiding als dat mogelijk is of gewenst. Lukt dat niet, dan doen de dokters van huisartsenpraktijk Noorderplein dat.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Een artist impression van het nieuwe hospice in Deventer. Het hospice komt, deels met aanbouw, op de begane grond van woonzorgcomplex De Bloemendal.

Een artist impression van het nieuwe hospice in Deventer. Het hospice komt, deels met aanbouw, op de begane grond van woonzorgcomplex De Bloemendal.

Foto: Stichting Hospice Deventer.

 
 
 
 
 
 
 
Kasperaitis vertelt dat Hospice Deventer voor de dagelijkse leiding met twee betaalde coördinatoren gaat werken. Daarnaast gaat hij ervanuit tussen de 60 en 80 geschoolde (zorg)vrijwilligers nodig te hebben. Ofschoon zij nog moeten worden geworven, heeft het duo goede hoop. ,,De ervaring is dat het vinden van vrijwilligers vaak lukt. Een hospice geniet veel goodwill.”

Dat het hospice ‘slechts’ vier gastenkamers telt is volgens Kasperaitis en Post verklaarbaar. Post: ,,We doen dit als stichting en we draaien op vrijwilligers. Om dit te kunnen runnen is het niet mogelijk meer kamers te hebben. En nogmaals, een kleinschalig hospice als dit zien we veel in het land.”

 

Stichting Hospice Deventer huurt de ruimte voor het nieuwe hospice van Woonzorg Nederland, de eigenaar van woonzorgcomplex De Bloemendal. Wanneer het hospice opent staat nog niet vast. Post: ,,Ontmoetingsruimte Het Trefpunt krijgt hier op de begane grond een nieuwe plek. Pas als dat in gebruik wordt genomen kunnen wij beginnen. We betrekken een deel van de huidige ruimte van het Trefpunt en in een aanbouw komen de vier gastenkamers.”
 
 

Behoefte:


Volgens Post wees onderzoek onder huisartsen in de regio Deventer (HCDO) uit dat een tweede hospice aan de behoefte voldoet. ,,In de directe buurt, met de eigen huisarts en het ontbreken van deze zorg vooral in Deventer Noord en omgeving. We richten ons ook op Olst.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Everard Post en Vlady Kasperaitis. Op de achtergrond het huidige Trefpunt van woonzorgcomplex De Bloemendal, dat wordt uitgebouwd met vier gastkamers voor het nieuwe hospice.

Everard Post en Vlady Kasperaitis. Op de achtergrond het huidige Trefpunt van woonzorgcomplex De Bloemendal, dat wordt uitgebouwd met vier gastkamers voor het nieuwe hospice. 

Foto: Ronald Hissink

 
 
 
 
 
 
 
 
Om het hospice financieel draaiende te houden, richt de Stichting zich op financiering vanuit de particuliere markt, fondswerving en subsidie. Hospice Deventer beschikt over een lening om de eerste jaren vanaf de oprichting te kunnen financieren en voldoet aan de voorwaarden die het ministerie van VWS voor een hospice stelt.
 
 

Initiatiefnemers:


Het zijn trouwens niet de twee bestuursleden die het initiatief voor de ontwikkeling van een tweede hospice namen. Het komt uit de koker van huisarts Herman Wisselink (huisartsenpraktijk Noorderplein) en zijn vrouw Hannie. Wisselink: ,,Goede zorg in de laatste levensfase van mensen is onze hoofdmotivatie.”

 

,,Het hospice dat we in Deventer hebben – De Winde in Colmschate – is prima. Maar we merkten dat er behoefte was aan meer, ook in dit deel van de stad. Niet altijd kunnen inwoners in De Winde terecht en een wachtlijst voor een hospice kan eigenlijk niet. Bovendien kan het voor mensen ook belangrijk zijn dat hun huisarts, waarmee ze een jarenlange relatie hebben, betrokken blijft bij de zorg. Met het nieuwe hospice geven we hieraan invulling.”