Deze chip vol levende wormen kan potentieel longkanker opsporen.

23-03-2022 16:36

 

 

Auteur: YannickSpinner - nl.hardware.info/nieuws

 

 

Onderzoekers van de Myongji University in Zuid-Korea hebben tijdens een presentatie bij de American Chemical Society een chip gepresenteerd die longkankercellen tot 70 procent nauwkeurig kan detecteren. Het concept berust op een speciale wormsoort, nematodes (C. elegans), die aangetrokken wordt door de specifieke geur van kankercellen, zo schrijft EurekAlert.

 

Het prototype heet 'worm-on-a-chip' en bestaat uit een centrale ruimte waar de wormen in zitten, met twee buizen aan weerszijden van de ruimte. Aan het uiteinde van de ene buis worden kankercellen geplaatst, aan de andere kant gezonde cellen. Er gingen tijdens tests gemiddeld meer nematodes naar de buis met kankercellen dan naar het gezonde weefsel.

 

Longkankercellen scheiden een ander soort geurmolecuul uit dan normale cellen. Het is welbekend dat in de bodem vertoevende nematodes als de C. elegans aangetrokken en afgestoten worden door specifieke geuren. Zo kwamen we op het idee om de rondworm te gebruiken om longkanker te detecteren.

 

Volgens de hoofdonderzoekers, Jang en Shin Sik Choi, moeten reeds gebruikte nematodes een 'geheugen' kunnen opbouwen als ze eenmaal kankercellen geroken hebben. Op deze manieren zouden de beestjes van zo'n 1 millimeter lang getraind kunnen worden om nog effectiever kanker op te sporen. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat de non-invasieve chip gebruikt kan worden in combinatie met de urine, het speeksel of zelfs de adem van een patiënt. Op dit moment werkt de techniek alleen op geïsoleerde kankercellen.

 

Vooralsnog wordt voor longkanker een biopsie gedaan, waarbij een stuk longweefsel uit een patiënt gesneden wordt. Het is ook mogelijk om honden te gebruiken; ook de viervoeters kunnen de geur van kankerweefsel detecteren. Omdat het niet praktisch is om altijd een hond in een dokterskantoor te houden, zouden de wormchips een uitkomst kunnen bieden.

 

 

Afbeelding via Nari Jang.

 

 

 

 

Bron: nl.hardware.info/nieuws