Dit boek helpt kinderen met het verlies van een dierbare: ‘Het is oké als je diegene mist’.

26-11-2020 16:46Auteur: Rosanne Langenberg - ad.nl/bergen-op-zoom
Pix4Profs/Peter Braakmann.


BERGEN OP ZOOM - Hoe ga je als kind om met het verlies van een opa, moeder, buurvrouw of je huisdier? De Bergse Larissa van Gurchom-Colijn (30) bedacht er een manier op. Ze maakte een prentenboek voor kinderen bij rouw en verlies: Mijn lieve ster en ik.


Een kinderboek maken stond al langer op haar wensenlijst. Maar haar onzekerheid hield Van Gurchom tegen. Zelfs toen haar schoonvader haar op het hart drukte dat ze het gewoon moest doen. Toen hij kanker kreeg en overleed, besloot ze dat dit het moment was.


Avonturen beleven met hun ster:Ik zag het bij mijn eigen kinderen, die 1 en 4 waren toen hun opa overleed. Ik wilde daar iets in betekenen.

Larissa van Gurchom-Colijn.Van Gurchom: ,,Ik had al vaker gezien hoe kinderen in mijn omgeving worstelen met verlies van een dierbare. Nu zag ik het bij mijn eigen kinderen, die 1 en 4 waren toen hun opa overleed. Ik wilde daar iets in betekenen."


De Bergse besloot een boekje te maken waarin kinderen avonturen beleven met hun ster, oftewel hun overleden dierbare. Van Gurchom: ,,Ze beginnen met het invullen wie hun ster is, daarna begint het verhaal. Ze gaan samen op reis. Dansen met pinguïns, praten met een rendier in Noorwegen, naar Egypte of Parijs... Het boek wordt door het kind zelf ingekleurd en het eerste avontuur bedenkt het kind zelf."


Het boekje sluit af met het feit dat zijn of haar opa, oma, moeder, tante of wie de ster ook is, over het kind zal blijven waken.

 

Hoeveel details kan een kind aan? 


Van Gurchom: ,,Wat ik kinderen wil laten zien, is dat iemand die is overleden nog steeds deel uitmaakt van je leven. En dat het oké is als je diegene mist."


Ze heeft het boekje zo ingestoken dat het voor ieder kind interessant is. Wel is er een aparte versie voor jongens en meisjes. Maar of het nu gaat om je overleden moeder, buurvrouw of zelfs je huisdier, dat maakt niet uit.


Tot nu toe ziet de Bergse positieve reacties bij kinderen. Maar misschien wel meer nog bij de ouders van deze kinderen. Van Gurchom: ,,Ouders vinden het vaak moeilijk in te schatten hoe ze hier met hun kinderen over kunnen communiceren. Hoeveel details kan het kind aan? Snapt het kind wel wat er is gebeurd? Moeten ze het er wel over hebben met het kind? Juist in dat geval is dit boekje fijn: het maakt het laagdrempeliger om erover te communiceren samen."Ouders vinden het vaak moeilijk in te schatten hoe ze hier met hun kinderen over kunnen communice­ren.

Larissa van Gurchom-Colijn.
Voortleven:

,,Een kind pakt eerder dit boekje dan dat het zegt: 'Zullen we het even over opa hebben?'.


Dankzij dit boekje gaat het kind zelf invulling geven aan de situatie. Ieder kind maakt er zijn eigen avonturen bij. Dat is goed voor de verwerking van het verlies. Zo blijft de dierbare toch een beetje voortleven in het kind. Al is het maar in hun gedachtenwereld."Mijn lieve ster en ik is te koop bij boekhandel Van der Kreek of op bol.com
Bron: www.ad.nl