Dit jaar zullen voor het eerst meer Europese vrouwen aan longkanker sterven dan aan borstkanker.

08-03-2023 18:25

 

 

Auteur: Roel Damiaans hbvl.be

 

 

Getty Images/iStockphoto.

 

 

 

 

 

Hasselt - Volgens nieuw onderzoek zullen dit jaar 1.261.990 mensen in de Europese Unie sterven aan kanker. En toch zitten de sterftecijfers door kanker in dalende lijn: bij mannen 6,5 procent minder en bij vrouwen daalt het met 3,7 procent. Overlijdens door longkanker zijn een apart geval: bij mannen daalt dit het sterkst maar bij vrouwen nemen de sterftecijfers net toe.

 

Onderzoekers van de universiteit van Milaan hebben hun cijfers gepubliceerd in het toonaangevende kankertijdschrift Annals of Oncology. Zij voorspellen dat in 2023 de sterftecijfers van de tien meest voorkomende kankers zullen blijven dalen in de meeste Europese landen. Toch zal het aantal mensen dat aan kanker sterft stijgen als gevolg van de vergrijzing. Een groter aandeel ouderen in de bevolking betekent dat een groter aantal de leeftijd heeft waarop ze meer kans hebben om kanker te krijgen en eraan te overlijden.

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

 

Bij mannen daalt het sterftecijfer door longkanker, maar bij vrouwen zit het al decennia in de lift.

Bij mannen daalt het sterftecijfer door longkanker, maar bij vrouwen zit het al decennia in de lift. 

Foto: rr.

 
 
 
 
 

Roken in de jaren 70:


In 1988 registreerden wetenschappers een absolute piek in de sterftecijfers door kanker. In de afgelopen 35 jaar zijn door bewustmakingscampagnes, snellere diagnoses en betere behandelingen bijna 5,9 miljoen sterfgevallen door de ziekte voorkomen. “Als het huidige traject van dalende sterftecijfers door kanker aanhoudt, is het mogelijk dat er tegen 2035 nog eens 35 procent afname kan zijn. Daarvoor zijn wel nog meer mensen nodig die stoppen met roken en moeten we de groeiende epidemie van obesitas en diabetes, alcoholgebruik en infecties onder controle krijgen”, zegt hoofdonderzoeker professor Carlo La Vecchia.
 
 
De resultaten van jarenlange tabaksontmoediging zijn te zien in de statistieken, maar wel alleen bij mannen. Bij vrouwen blijven de sterftecijfers door longkanker nu al meer dan 35 jaar aan een stuk stijgen. Verwacht wordt dat in 2023 voor het eerst in de geschiedenis meer Europese vrouwen zullen overlijden aan longkanker dan aan borstkanker.
 
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Grafiek:

 
 
 
Voor het eerst in de geschiedenis zullen dit jaar wellicht meer vrouwen overlijden aan longkanker dan aan borstkanker.
 
 
 
 
 
 
Bij de leeftijdsgroep van 25 tot 64 jaar voorspellen de onderzoekers nog een afname van de overlijdens door longkanker, maar in de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder is er een toename. “Dit komt omdat vrouwen jonger dan 65 jaar minder hebben gerookt en eerder zijn gestopt dan degenen die in de jaren 50 zijn geboren. Zij waren twintigers in de jaren 70 en toen kwam roken onder jonge vrouwen het meest voor”, klinkt het.
 
 
 
 

Andere kankers:


Op een populatie van 100.000 mensen stierven in 2018 nog 132,3 mannen en 82,4 vrouwen aan kanker. Voor 2023 verwachten de onderzoekers een daling naar respectievelijk 123,8 mannen en 79,3 vrouwen op 100.000 die aan kanker overlijden.
 
 
Bij mannen voorspelt het rapport op een bevolking van 100.000 mensen de volgende absolute sterftecijfers per kanker: 29,8 voor longkanker, 14,7 voor darmkanker, 9,5 voor prostaatkanker, 8,2 voor pancreas, 5,3 voor maagkanker, 4,3 voor blaaskanker en 3,7 voor leukemie. Vergeleken met de cijfers van 2018 dalen die cijfers - behalve voor pancreas - bij elke vorm van kanker.
 
 
Bij vrouwen is dat niet zo, daar stijgen de sterftecijfers voor long- en pancreaskanker. In absolute cijfers op een bevolking van 100.000 mensen gaat het over het volgende: 13,7 voor longkanker, 13,6 voor borstkanker, 8,1 voor darmkanker, 5,9 voor pancreaskanker, 4,6 voor baarmoederkanker, 4,3 voor eierstokkanker, 2,3 voor maagkanker, 2,2 voor leukemie en 1,1 voor blaaskanker.
 
 
 

Overgewicht:


In het rapport wijzen de onderzoekers op de rol die overgewicht en obesitas spelen bij verschillende soorten kanker, zoals borstkanker na de menopauze, baarmoeder-, maag- en darmkanker. Door gezondere voeding, betere bewaartechnieken en een daling van bacteriële infecties dalen de sterftecijfers voor maagkanker. Daartegenover komt tegenwoordig wel een derde van de maagkankers voor in de ingang van de maag en die kankers worden geassocieerd met overgewicht en obesitas.
 

De schattingen in het rapport houden geen rekening met de coronapandemie. Die kan dit jaar een effect hebben op de kankersterfte als gevolg van uitgestelde diagnoses en behandelingen.

 

 

 

Om onderstaande Grafieken te bekijken klik hier

 

 

Grafiek: Overlijdens op een populatie van 100.000

 

Grafiek: Overlijdens bij mannen op een populatie van 100.000

 
 

Grafiek: Overlijdens bij vrouwen op een populatie van 100.000

 
 
 
 
 
Bron: www.hbvl.be