'Dit mag je echt niet voor jezelf houden', zei de arts tegen Anita. Daarom komt haar bh op de markt.

19-04-2021 15:52Auteur: Mirjam Liefbroer - ad.nl/gezond

In 2015 werd bij de Amersfoortse Anita Schimmel borstkanker geconstateerd. In de negen maanden die volgden doorliep ze het proces van operaties, bestralen en chemotherapie. Maar na deze behandeling begon voor haar de echte ellende: ze ontwikkelde chronisch borstoedeem. Een speciale bh biedt hiervoor verlichting. En die maakt Anita zelf.


Bij binnenkomst in haar werkruimte in het Amersfoortse Vathorst steekt Anita direct enthousiast van wal. Het is nogal een weg die ze heeft afgelegd, vertelt ze lachend. ,,Er is zoveel te vertellen.


Maar het begon allemaal bij borstkanker, dat in 2015 bij mij werd geconstateerd. Er kwam zoveel bij die behandeling kijken waar ik in eerste instantie geen weet van had: je krijgt blaren in je mond, je nagels worden zwart en vallen af, en al je haar verdwijnt. Daar blijft het niet bij, want na de behandeling ontwikkelt iedere vrouw borstoedeem: een ophoping van vocht in de borst. Bij mij werd dat zelfs chronisch. Nou, daar heb ik eigenlijk meer last van dan van ongeveer al het andere gedurende die negen maanden."


Borstoedeem:


Borst- of lymfoedeem is een veelvoorkomende aandoening na een behandeling voor borstkanker en wordt veroorzaakt doordat het lymfesysteem is aangetast. Vocht hoopt zich op in de borst en dat zorgt voor pijnlijke, harde en rode plekken. ,,Gedurende enkele maanden moet je een korset dragen, dit helpt bij de afvoer van het vocht. Vaak gaat het borstoedeem dan over, maar niet bij iedereen", vervolgt Anita. ,,Ik ben dus een van de 8 tot 38 procent van de vrouwen die kampt met chronisch borstoedeem. En daar heb ik nog dagelijks last van."De Tekst gaat verder onder de Foto:Anita Schimmel, voorzitter van Stichting Bratelle, en Anneke Geitenbeek bij een van de eerste prototypes van hun oedeembeha.

Anita Schimmel, voorzitter van Stichting Bratelle, en Anneke Geitenbeek bij een van de eerste prototypes van hun oedeembeha.

Foto: Ruud Voest. 

Er zijn behandelingen om de pijnlijke vochtophoping tegen te gaan, weet Anita inmiddels. Ze ging naar haar huisarts, die haar vervolgens doorverwees naar een oedeemtherapeut. Drie keer per week werd ze daar gemasseerd. Een pijnlijk en tijdrovend proces. ,,Dat deed echt ontzettend veel pijn. En het beheerst je leven, want je hebt er echt altijd last van. Daarbij kwam dat het maar korte tijd hielp."


,,Uiteindelijk heeft de oedeemtherapeut mij daarom een stukje compressiestof gegeven dat ik in mijn bh kon stoppen. Deze stof werd vaker gebruikt voor mensen met arm- en beenoedeem. Het geeft druk als je het zwachtelt en heeft een masserende werking: dat geeft verlichting. Vocht kan daardoor beter wegvloeien naar de arm over de buik of rug. Binnen één dag zag ik zichtbaar resultaat. Fantastisch."Ik ben dus één van de 8 tot 38 procent van de vrouwen die kampt met chronisch borstoe­deem. En daar heb ik nog dagelijks last van.

Anita Schimmel.Hoewel het materiaal in eerste instantie niet bedoeld is voor borstoedeem, zag Anita hoeveel verlichting het kan bieden. En ook haar arts was enthousiast. ,,'Dit mag je echt niet voor jezelf houden', zei hij. 'Veel meer mensen moeten dit materiaal leren kennen'. En dat is precies wat ik ook dacht, vandaar dat ik een eigen stichting heb opgezet."


Stichting Bratelle:


Sinds oktober 2020 richt Anita zich samen met goede vriendin Anneke Geitenbeek fulltime op haar Stichting Bratelle. Ze ontwikkelen en ontwerpen lingerie, speciaal voor vrouwen met borstoedeem. Anita: ,,De oorspronkelijke stof die ik gebruikte heeft doorontwikkeling nodig. Het materiaal is namelijk niet wasbaar en heeft een korte levensduur. Vandaar dat we aan de slag zijn gegaan om een stof te ontwerpen die draagbaar is en tegelijkertijd verlichting biedt. Zo zijn er straks bh's die er leuk uitzien én effect hebben."


Anneke knikt. ,,Er zijn wel oedeembh's op de markt, maar die zijn niet mooi en werken bovendien niet of nauwelijks. We zijn nu dus bezig om geld op te halen om ons idee écht te realiseren. Het prototype is inmiddels rond, dus over een maand of drie komt 'ie hopelijk op de markt. Daar zijn we hartstikke blij mee, want dan kunnen we het leven van vrouwen die borstkanker hebben gehad écht een stukje comfortabeler maken."


Om geld op te halen voor hun eerste bh, 'La Bratelle', zijn de dames een cadeauwinkel gestart. Met de opbrengst financieren ze de ontwikkeling om van idee tot productie te komen.


Neem hier een kijkje.
Bron: www.ad.nl