Doel bereikt: Team KING in Veldhoven stopt.

31-12-2019 19:36Auteur: Bianca Kuijpers - ed.nl/veldhovenPascal Matheeuwsen, Wouter Dercksen en Jan Matheeuwsen: de doelen zijn bereikt.

Foto van de Meulenhof.
VELDHOVEN - Het begin van het nieuwe jaar luidt het einde in van een organisatie die in de regio veel betekende voor onderzoek naar kanker. Team King houdt op te bestaan omdat de organisatie haar doel (meer dan) heeft bereikt.


Het begon in 2009 als een initiatief van een vriendengroep bestaande uit zeventien vrienden. Een vriendin had kanker en de groep wilde graag iets doen. Onder hen oprichter Pascal Matheeuwsen. Vader Jan sloot zich al snel bij de groep aan. Samen benaderden zij internist-oncoloog Wouter Dercksen en internist-hematoloog Marten Nijziel van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.


 

Ze waren van meet af aan duidelijk dat er niks aan de strijkstok mocht blijven hangen.

Wouter Dercksen, internist-oncoloog.,,Het enthousiasme van de groep was erg aanstekelijk. Ik had er meteen een goed gevoel bij. Zoiets gebeurt niet dagelijks. En ze waren van meet af aan duidelijk dat er niks aan de strijkstok mocht blijven hangen", weet Dercksen zich nog goed te herinneren. Het eerste doel was om een research nurse te kunnen bekostigen. ,,Onderzoek deden we er allemaal bij, maar iets structureels was er nog niet."


Pascal Matheeuwsen: ,,In de regio waren toen minder faciliteiten dan in de Randstad, dus minder mogelijkheden voor mensen met kanker. Dat wilden wij veranderen." Al in datzelfde jaar werd een research nurse bekostigd. Matheeuw­sen:  ,,Ook wilden we research voor alle grote oncologische gebieden: borst-, long-, prostaat- en darmkanker."


Troostkoffertjes:

Meer dan tien jaar later is er 3 fte voor de research nurse, worden in plaats van een handvol onderzoeken honderden onderzoeken per jaar gedaan,  werd er voorlichting gegeven op scholen, werden duizenden troostkoffertjes uitgereikt aan kinderen die met kanker in het gezin werden geconfronteerd en zamelde de stichting meer dan een half miljoen in.


Om geld bij elkaar te krijgen werden in de loop van de jaren verschillende evenementen georganiseerd, waaronder een kerstgala, een Koers van Oers waarbij op rollerbanken werd gefietst en de inmiddels bekende golfdag. Ook werd een Team King broodje in het leven geroepen.


 

We hebben altijd alles voor niks gekregen, daar zijn we iedereen dankbaar voor.

Vader en zoon Matheeuwsen.Het inzamelen was niet altijd even makkelijk. Zowel Dercksen als Matheeuwsen zijn het erover eens dat dat dankzij Jan Matheeuw­sen is gelukt. ,,Als hij er niet was geweest. Ik kan geen superlatief bedenken dat goed genoeg beschrijft. Je mag de dankbaarheid van de oncologen in hoofdletters opschrijven", benadrukt Dercksen. ,,Ik deed het met plezier. Maar we hebben nu wat we wilden bereiken, dus hoe relevant is de bijdrage dan nog", aldus Jan. ,,We hebben altijd alles voor niks gekregen, daar zijn we iedereen dankbaar voor", aldus vader en zoon.


Het Team King broodje blijft  bestaan. De opbrengst daarvan gaat voortaan naar het Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant. Daarnaast worden de film en andere voorlichtingsmaterialen voor kinderen ter beschikking gesteld aan het oncologisch centrum van Máxima Medisch Centrum.
Bron: www.ed.nl