Doodzieke Henk kan thuis niet meer onder de douche: ‘Hij schaamt zich en voelt zich vies’.

19-12-2020 17:54Auteur: Ron van Kuijk - bndestem.nl/oosterhoutHenk van den Broek was mantelzorger voor zijn vrouw tot hij een dwarslaesie kreeg. Hij herstelt ook van kanker en kan niet meer naar boven om te douchen. Zijn kinderen hebben hem in armoede maar kaal geschoren.

Henk van den Broek was mantelzorger voor zijn vrouw tot hij een dwarslaesie kreeg. Hij herstelt ook van kanker en kan niet meer naar boven om te douchen. Zijn kinderen hebben hem in armoede maar kaal geschoren.

Pix4Profs / Jan Stads.


RIJEN - Bianca van den Broek (47) uit Rijen is ten einde raad. Haar ernstig zieke vader Henk van den Broek (71) is in de afgelopen vier maanden maar twee keer onder de douche geweest omdat hij niet meer naar boven kan. Henk voelt zich vies, is depressief en zag het leven niet meer zitten. Een laatste noodoproep moet er volgens Bianca voor zorgen dat haar vader fris gewassen de kerst in kan.

Henk was altijd mantelzorger voor zijn vrouw Lia. Zij is hartpatiënt en heeft longkanker. Maar toen werd Henk in juni zelf ernstig ziek: bloedkanker. Daar bovenop kwam een gedeeltelijke dwarslaesie. Henk werkt nu thuis aan zijn herstel, maar de slaap- en badkamer van het huurhuis in Rijen kan hij niet meer bereiken.

     

,,Ik was hem nu steeds met een washandje aan het aanrecht. In de afgelopen vier maanden is pa maar twee keer onder de douche geweest," vertelt dochter Bianca van den Broek (47). ,,Toen stond 'ie te huilen van blijdschap: zo fijn vond 'ie dat."Zet 'm maar buiten onder de tuinslang, was een keer zelfs het antwoord. Schrijnend.

Bianca van den Broek.,,Hij heeft eigenlijk een invalidenbadkamer nodig op de benedenverdieping. Maar daar wil de WMO-afdeling van de gemeente niet aan meewerken. Ook andere ingeschakelde instanties doen niets. Zet 'm maar buiten onder de tuinslang, was een keer zelfs het antwoord. Schrijnend. We zitten er als familie helemaal doorheen."


Nooddouche als tijdelijke oplossing:

Elders douchen is geen oplossing meer. Dat is fysiek een te grote belasting en ook gevaarlijk voor de ontstekingsgevoelige Henk en logistiek bovendien erg ingewikkeld. Verhuizen naar een aangepaste woning zou het beste zijn. 


Een urgentieverklaring is inmiddels afgegeven, maar bij woonstichting Leystromen is sprake van een wachtlijst. Bianca vertelt: ,,Dat kan wel een jaar duren. We hebben daarom verzocht om als tijdelijke oplossing vanuit de WMO een nooddouche te installeren in de schuur. Maar nee: 'Wacht maar op een nieuw huis' is dan de reactie."


De familie kan de kosten voor een noodvoorziening niet zelf dragen, aldus Bianca: ,,Want de huurprijs van zo'n invalidendouche bedraagt honderden euro's per maand. Dat geld hebben we niet."We hebben hem moeten scheren omdat een kaal koppie makkelij­ker met een washandje te wassen is.

Bianca van den Broek.Henk was blij dat hij nog geen chemo hoefde en nog haar heeft. ,,Maar dat hebben we nu af moeten scheren omdat een kaal koppie makkelijker met een washandje te wassen is. Mijn vader schaamt zich en voelt zich vies. Het is een schrijnende situatie, maar we lopen overal tegen een muur aan."


Verhuisverklaring:

PvdA-raadslid Mariëlle Doremalen heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. ,,Blijkbaar is het binnen de WMO zo geregeld dat je moet kiezen: óf een verhuisverklaring óf aanpassingen in huis. De familie koos voor de verhuisoptie, maar als dat niet snel kan zou er wat mij betreft toch een goede tijdelijke oplossing moeten komen."


De gemeente Gilze en Rijen is verbaasd over het inschakelen van BN De Stem door de familie.


Een woordvoerster vertelt en zegt niet op de hoogte te zijn van eventueel gewijzigde omstandigheden: ,,Sinds het laatste gesprek, begin september, heeft de familie geen contact meer met de gemeente opgenomen. Er is toen een urgentieverklaring geregeld en afgesproken dat meneer kon douchen bij zwembad Den Butter."


,,Over een mobiele nooddouche is nooit gesproken. Wij zijn daardoor verrast. Wij begrijpen zeker dat de omstandigheden een grote fysieke belasting zijn, die met veel verdriet en emotie gepaard gaan. Maar wij distantiëren ons volledig van de gemaakte opmerkingen en het beeld wat nu geschetst wordt."
Bron: www.bndestem.nl