Doodzieke veteraan start peperdure behandeling in VS, maar heeft niet genoeg geld.

11-01-2020 18:42


Auteur: Raymond Boere - ad.nl/binnenlandDoodzieke Marnix Landman met vrouw Priscilla en zoon Marnix gaat naar Amerika in een ultieme poging om zijn leven te redden met een experimentele behandeling.

Foto: Koen Verheijden.

De doodzieke veteraan die Defensieminister Bijleveld vorige maand om financiële hulp vroeg, vertrekt maandag naar Amerika in een ultieme laatste poging zijn leven te redden. De getraumatiseerde militair hoopte dat zijn werkgever hem en zijn gezin al had kunnen helpen, maar dat is tot zijn grote teleurstelling nog altijd niet gebeurd. 

Op de eettafel in zijn huis in Arnhem staat een grote doos met een daarin een reusachtige panda beer. Cadeautje van een onbekende afzender die op het kantoor van zijn advocaat is afgeleverd.


Marnix Landman (31) is zichtbaar ontroerd als hij het knuffeldier eruit pakt en aan zijn 2-jarige zoontje geeft. ,,Hoe bestaat het: een panda beer was vroeger ook altijd mijn lievelingsknuffel,'' zegt hij.

  


Lees ook:


Doodzieke veteraan vraagt minister om hulp

Doodzieke veteraan vraagt minister om hulp

Lees meer  
Sinds het verhaal van zijn slopende ziekte vlak voor kerst op sociale media verscheen, is de Afghanistan-veteraan overdonderd door de hartverwarmende reacties die hij krijgt. Landman kan nauwelijks onder woorden brengen hoeveel goeds het hem doet sinds hij weet dat hij vermoedelijk niet lang meer heeft te leven. Op 28 december 2015 ontdekten artsen dat hij een tumor heeft op zijn hersenstam. Landman was kort daarvoor naar de dokter gegaan omdat hij voelde dat er iets niet klopte. Na het drinken van één biertje was hij al kotsmisselijk en duizelig.


Mis:

Het bleek inderdaad goed mis. De tumor tast de werking van zijn hersenen aan. Als Landman deze morgen op de bank zit en in alle rust zijn verhaal vertelt is er niet veel aan hem te merken. Maar het is uiterlijke schijn. De tumor zorgt ervoor dat hij moeite heeft met het bewaren van zijn evenwicht. Lopen gaat alleen nog met kleine pasjes. Binnen redt hij zich nog wel al stoot hij om de haverklap spullen om. Buitenshuis heeft hij vaak een schouder nodig van zijn echtgenote Priscilla. Landman ziet steeds meer dubbel, zo erg dat hij nu soms bekenden op straat niet meer herkend. In zijn ene oor hoort hij de hele dag een enorme bromtoon, alsof hij continue bij de uitlaat van een straaljager staat. In het andere oor hoort hij het gebonk van de tumor.Tekst gaat verder onder de Foto:Marnix Landman tijdens een uitzending in Afghanistan.

Privefoto. 

Landman is getroffen door wat artsen een 'diffuus intrinsiek ponsglioom' noemen. Het is een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen, bijna nooit bij volwassenen. Na enkele behandelingen kunnen de artsen in Nederland niets meer voor hem betekenen, kreeg hij afgelopen zomer te horen. Binnen enkele maanden zal hij komen te overlijden. Het kwaadaardige gezwel was de grootte van een nagel toen het werd ontdekt, maar is inmiddels zo groot als zijn duim.


Ineens moest Landman na gaan denken wat hij allemaal nog wilde doen in de korte tijd dat hij nog had te leven. In elk geval trouwen met zijn grote liefde Priscilla was het plan; afgelopen November was de bruiloft. Ook zijn broer besloot de trouwerij, die stond gepland voor september dit jaar, naar voren te halen zodat Landman het nog mee kon maken. 

,,De kans dat ik langer blijf leven als ik niets doe, is zeker nul."

Marnix Landman, Afghanistan-veteraan.

 

Ondanks de feestelijkheden had Landman de grootste moeite positief in het leven te blijven staan. Maar sinds een week veert de militair toch weer helemaal op. Zijn familie zocht uit dat er in Amerika mogelijk toch een behandeling is. Het is een medisch experiment en de uitkomst is ongewis. Maar Landman besluit er vol voor te gaan. ,,De kans dat ik langer blijf leven als ik niets doe, is zeker nul."


Maandag vertrekt Landman naar Amerika. Maar hoe hij de peperdure behandeling moet bekostigen weet hij nog niet. Met hulp van zijn ouders is er geld om met de behandeling te kunnen starten. Maar als hij lang in het ziekenhuis moet blijven, vliegt dat budget er doorheen.


De kosten in de kliniek zijn tenminste 7500 euro per dag.


Emotionele brief:

Vorige maand schreef de echtgenote van Landman al een emotionele brief naar minister Bijleveld met het verzoek om af te wijken van bestaande procedures en het gezin versneld financieel tegemoet te komen. Landman raakte getraumatiseerd nadat hij in 2006 met zijn collega's bij een bermbom-incident betrokken raakte. Hij heeft recht op een schadeloosstelling van zijn werkgever waarvoor een procedure loopt, maar die vervalt als hij komt de overlijden. De nabestaanden dreigen dan met lege handen achter te blijven. 


Nu er toch nog een sprankje hoop is dat Landman mogelijk langer kan leven, is de urgentie om snel tot een uitkering te komen nog groter. Landman heeft zelf niet het geld om de behandeling te kunnen bekostigen. Zijn collega's zijn al wel een inzamelingsactie gestart, maar ook daarbij is nog niet voldoende geld ingezameld. Dat geld was bovendien bedoeld om echtgenote Priscilla en hun zoon Marnix te ondersteunen, als Landman binnenkort komt te overlijden.


Verschrikkelijk:

Het Ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat 'het verschrikkelijk is dat deze oud-collega zo ziek is.' Volgens woordvoerder Jurriaan Esser is minister Bijleveld op de hoogte van de situatie en 'hoopt ze dat deze zaak snel afgehandeld kan worden.'  Volgens Esser kon dat niet sneller omdat de advocaten eind deze week een concreet voorstel tot een schaderegeling hebben ingediend.  ,,Defensie heeft dit voorstel in behandeling en gaat zo snel mogelijk inhoudelijk reageren."


Volgens advocaten Michael Ruperti en Sigriet Jongstra is het voorstel zo snel als mogelijk ingediend. Omdat hun cliënt nu onverwachts kan vertrekken voor  een dure behandeling in Amerika is nog meer spoed nodig.  ,,We hebben allemaal te maken met veranderende omstandigheden,'' zegt Michael Ruperti.Bron: www.ad.nl