Drentse auteur en kunstschilder Anton Valens overleden.

08-11-2021 16:36Auteur: Redactie Drenthe - ad.nl/drentheFoto ter illustratie.

Foto ter illustratie. 

Getty Images/EyeEm.

De Drentse auteur en kunstschilder Anton Valens is zondag 7 Nov 2021 overleden. Hij is 57 jaar geworden en stierf in Amsterdam aan kanker, meldt zijn uitgever Atlas Contact. In 2004 maakte Valens zijn romandebuut met Meester in de hygiëne, een verhaal over een thuishulp, een functie die hij ook zelf had vervuld. Het boek werd onder meer bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor Literaire Prozadebuten.


Later publiceerde hij de roman Het boek ONT, die op de longlist van de Libris Literatuur Prijs belandde en waarmee hij een nominatie in de wacht sleepte voor de AKO Literatuurprijs. Ook deed hij de roman Het compostcirculatieplan het licht zien, die ook op de longlist van de Libris Literatuur Prijs kwam en werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs.


De in Paterswolde geboren schrijver trok ook de belangstelling met Vis, een novelle over een kunstenaar met een uitkering die meevaart op een boomkotter. Meester in de hygiëne en Vis verschenen eveneens in Duitsland en Frankrijk. Valens' laatste roman, Chalet 152, kwam in oktober 2019 op de markt.


Anton Valens deed ook de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. Later gaf hij zelf les aan de Rietveld Academie en exposeerde hij op verschillende plekken.
Bron: www.ad.nl