Eerste editie van KankerVrijDag gehouden in Utrecht: 'Belangrijk om dit te blijven vieren'.

29-10-2022 18:15

 

 

Naar verwachting stijgt het aantal mensen dat met kanker te maken krijgt de komende jaren flink. Dankzij onderzoek en nieuwe behandelmogelijkheden worden de vooruitzichten voor kankerpatiënten gelukkig steeds beter en kunnen steeds meer mensen genezen of langdurig kwalitatief verder leven. Daarom is de ‘KankerVrijDag’ in het leven geroepen: een dag voor iedereen die te maken heeft gehad met kanker in welke vorm dan ook.

 

Voor veel mensen die de ziekte hebben overwonnen heeft het nog altijd een langdurige negatieve impact op hun leven. In TivoliVredenburg in Utrecht komen vrijdag overlevers bij elkaar om positiviteit, hoop en het leven te vieren.

 

De 8-jarige Ana Elena en haar moeder Carolina Borges Rutten zijn blij met de dag die in het leven is geroepen. "Wij kunnen dit jaar weer opgelucht ademhalen na de jaarlijkse controle van Ana Elena." Zeven jaar geleden werd zij namelijk gediagnosticeerd met een zeer agressieve vorm van leukemie. "Door haar mix van Nederlandse en Braziliaanse genen was het zoeken als naar een speld in een hooiberg voor een geschikte stamceldonor."

 

 

 

'Onze dochter is nu een zeer vrolijk en gezond kind'

 

 

Moeder Carolina vertelt aan Hart van Nederland dat ze nog iedere dag dankbaar is voor het wonder dat geschiedde. "Met een kans van 1 op 100.000 werd er een geschikte match gevonden. Ana Elena onderging een stamceltransplantatie en de behandeling sloeg aan. "Nu is Ana Elena een zeer vrolijk en gezond kind."

 

De ouders van Ana Elena zijn ook zeer actief met voorlichten en bewustwording. "Er zijn nog altijd veel te weinig stamceldonoren, met name uit Zuid-Amerika. Ik hoop ook voor andere ouders dat ze net zoveel geluk kunnen hebben als wij in deze situatie."

 

Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) is een van de initiatiefnemers van de ‘KankerVrijDag’. Frits Hirschstein, de oprichter van KiKa, vindt de dag belangrijk. "We vieren KankerVrijDag met elkaar omdat er gelukkig al veel gebeurt om het leven van survivors na de behandeling te verbeteren. Maar er is nog ontzettend veel te doen. Op medisch gebied, om latere effecten te beperken en voorkomen, maar ook op materieel en sociaal vlak."

 

 

'Survivors worden iedere dag aan drempels herinnerd'


Hirschstein vindt dat de overlevers evenveel recht hebben op hetzelfde toekomstperspectief als Nederlanders zonder ervaring met (kinder)kanker. "Daar staan we bij stil op KankerVrijDag. Om bewustwording te creëren, want survivors worden iedere dag aan de beperkingen en drempels van de ziekte herinnerd."

 

 

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier