Eerste patiënten uit kwetsbare risicogroep gevaccineerd: ‘Een flinke zorg minder’.

27-03-2021 18:59Auteur: Josien Kodde - tubantia.nl/enschede


De eerste patiënten uit de kwetsbare risicogroep in Twente en de Achterhoek zijn gevaccineerd. Het gaat in totaal om 3400 personen.


Ziekenhuis MST begon vrijdag 26 Maart 2021 met het toedienen van de vaccins.


ZGT start zaterdag 27 Maart 2021 en SKB vanaf dinsdag 30 Maart 2021. Voor de gevaccineerden is de prik een grote zorg minder.Manon Lammertink 

Manon Lammertink.

Foto: Emiel Muijderman.'Het voelt als een bevrijding'


Manon Lammertink (43), Goor

Krijgt vaccin vanwege ziekte van Hodgkin.


 

'Wij hebben thuis een flesje wijn opengetrokken, toen de uitnodiging binnen kwam. Wát een bevrijding. Dit is  een feestdag voor mij. Ons gezin leefde een jaar lang onder hoogspanning. Het ergste was het voor onze kinderen van tien en dertien jaar. De oudste zit op het middelbaar onderwijs. Die heeft sinds de corona-uitbraak geen vrienden in huis kunnen ontvangen. Als moeder vond ik dat het moeilijkste van alles. Zelf leefde ik met grote beperkingen. Ik kwam bij de groenteboer en de bakker in Goor en bij de slager in Diepenheim. Verder nergens. Grote boodschappen lieten we thuis bezorgen. Soms maakte ik een wandeling met mijn zus of een vriendin. De beperkingen begonnen in februari vorig jaar. Ik werk als vrijwilliger bij Inreda in Goor, het bedrijf van Robin Koop. Een fantastische baas. In maart werd ik naar huis gestuurd. Ze vonden het risico voor mij te groot om daar te zijn. Ik heb drie keer Hodgkin gehad. Daarna een gecompliceerde ontsteking aan mijn hart. Mijn afweersysteem is te zwak om te worden blootgesteld aan corona. Ik raakte afgelopen jaar geen deurknop met de hand aan. Altijd die elleboog gebruiken. Voorlopig blijft dat zo. Eerst maar eens wachten op de tweede prik.

Gerald Hanter

Gerald Hanter.

Foto: Emiel Muijderman. 
'Eén zorg minder in ons leven'


Gerald Hanter (54), OldenzaalKrijgt vaccin vanwege beenmergkanker.'Of dit vaccin goed gaat werken bij mij...? Ik heb daar zorgen over. Gisteren ben ik  begonnen aan een nieuwe immunotherapie met chemo. Het was de negende chemo en voor de tweede keer met immunotherapie erbij. Dan krijgt je lichaam zoveel te verwerken. Ik was bang dat ik geen antistoffen zou aanmaken tegen corona. We hebben de arts ernaar gevraagd. Hij zei: Ik zou het wel doen. Maar ik ben er nog niet gerust op.


Het grootste voordeel zijn onze kinderen. Ze zijn 20 en 21 jaar. Ze houden zich aan de avondklok. Onbewust doen ze dat voor mij denk ik. Nu kan ik ze wat makkelijker loslaten. Mijn vrouw hoeft niet meer telkens te zeggen: Pas je wel op voor papa. Zorgen over mijn ziekte en werk blijven. Ik ben zzp-er. Heb een bedrijf in witgoedreparatie. Ik werkte niet volop afgelopen jaar. Als ik net chemo had gehad, dan kon het niet. Maar ook afgezien daarvan. Ik kon niet altijd afstand houden tot klanten. Het risico was te groot. Als dit vaccin werkt, is dat wel een zorg minder in ons leven.'
Marijke Stuivenberg

Marijke Stuivenberg.

Foto: Emiel Muijderman.

 


'Ik kijk het meest uit naar een concertbezoek'

Marijke Stuivenberg (58), Enschede Krijgt vaccin vanwege lymfeklierkanker.


'Ik heb de prik nu gehad, maar dat verandert weinig aan mijn leven. De coronamaatregelen blijven van kracht, ook voor mij. Maar eerlijk, dit is wel een lichtpuntje. Het einde van de tunnel komt hopelijk in zicht. Zelf kijk ik enorm uit naar een leven met meer vrijheid. Weer eens naar het terras, samenzijn met vrienden, naar een concert. Het laatste muziekoptreden was in januari 2020. Het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Wilhelmina in Glanerbrug. Een fantastisch orkest. Ik speelde er saxofoon. We werden Europees kampioen in 1988. 


Vier jaar terug kreeg ik lymfklierkanker. Na de behandeling kwam het gelukkig niet meer terug. Maar ik heb niet meer de energie van vroeger. Ik heb er mijn werk als saxofoondocent aan de muziekschool voor moeten opgeven. Het was te zwaar. Sinds het najaar zoek ik werk. Ik woon alleen. De wintermaanden duurden lang, je kon nergens heen. Vorige week heb ik mijn verjaardagsvisite over drie dagen verdeeld. Per dag kwam er één persoon langs. Of er kwamen er meerderen, maar dan uit één huishouden. De beperkingen zullen nog wel even duren. Zolang niet meer mensen zijn gevaccineerd, houd ik me gedeisd. Mijn gezondheid is me veel waard.'

Peter van der Woning

Peter van der Woning.

Foto: Emiel Muijderman.


 


'De prik halen voelt als een uitje'

Peter van der Woning (62), Hengelo Krijgt vaccin vanwege beenmergkanker.'Deze vaccinatie is heel belangrijk voor mij. Straks, na de tweede, kan ik weer werken aan mijn herstel. Ik was vorig jaar bezig met revalideren, toen corona uitbrak. De fysiotherapiepraktijk ging eerst dicht. Later mocht ik weer komen, maar ik durfde het zelf niet aan. Ik heb beenmergkanker en een transplantatie van nieuwe stamcellen gehad. Door uitzaaiingen liep ik een incomplete dwarslaesie op. Als gevolg van de chemo heb ik een aandoening aan de zenuwen.

Een paar weken geleden kwam daar bovenop dat mijn vrouw corona had. Hals over kop moest ik het huis uit. Ik logeerde twee weken bij een alleenwonend familielid. Gasthof Ans, noemden we het. De verzorging was prima. Maar het voelde voor mij als een uithuisplaatsing.


Mijn vrouw is erg ziek geweest. Hoge koorts. Dertien dagen alleen op haar kamer. Vanmorgen zijn we voor het eerst weer boodschappen wezen halen. Het voelde als een uitje. Ja, ik had dit nooit kunnen denken. Ik heb een eigen makelaarskantoor. Werkte zestig tot zeventig uur in de week. In 2018 kreeg ik de diagnose. Van de ene op de andere dag was alles anders.'
Hans Luijmes

Hans Luijmes.

Foto: Emiel Muijderman. 
'Quarantaine kende ik al, van voor corona'

Hans Luijmes (66), Aalten Krijgt vaccin vanwege ziekte van Kahler.
'Ik heb de prik! Wat een geruststelling is dat. Nu de tweede nog. Daarna veertien dagen wachten. Dan ben ik weer redelijk veilig. Of ik wat in te halen heb? Ja, kun je wel stellen. Met andere vrijwilligers van voetbalvereniging AZSV in Aalten ging ik op zaterdag altijd naar de wedstrijden van het eerste team. Dat heb ik het meest gemist afgelopen jaar. Ik kwam nergens. Ben geen winkel in geweest. Ja, een weekend weg met mijn vrouw. Zij meldde ons aan in de receptie. Zelfs daar ging ik niet naar binnen.


Mijn immuniteit is met veertig procent afgenomen sinds ik de ziekte van Kahler heb. In augustus 2018 onderging ik een stamceltransplantatie. Ik heb mijn kleinkinderen een half jaar niet gezien.


Wat het betekent om in quarantaine te leven, wist ik dus al voor corona in het land kwam. Ik ben redelijk optimistisch. Het afgelopen jaar heb ik de binnenkant van ons huis geschilderd. Telkens een paar paar uur op een dag. Het kostte me niet veel moeite. Tja, je moet er het beste van maken hè.'


Geselecteerd op hoog risico:

De hoog risicogroep die nu bij voorrang aan de beurt is, krijgt het Moderna-vaccin. De patiënten zijn geselecteerd door het RIVM, op basis van adviezen van de Gezondheidsraad. Het gaat om mensen met bepaalde vormen van  bloedkanker, ernstig nierfalen, patiënten die een transplantatie ondergingen of een ernstige aangeboren afweerstoornis hebben. Ook mensen met een neurologische aandoening die de ademhaling aantast, vallen eronder.

 
Bron: www.tubantia.nl