Eierstokkanker, vaak pas ontdekt als de ziekte zich heeft uitgebreid.

10-10-2018 17:00

                                 


Auteur: Franciscus Gasthuis & Vlietland - ad.nl/home 

Dokter Ward Hofhuis en Sandra.

Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Franciscus Gasthuis & Vlietland (PARTNERBIJDRAGE)In Nederland krijgen jaarlijks 1.200 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Eierstokkanker is een kwaadaardig gezwel aan één of beide eierstokken. Franciscus Gasthuis & Vlietland behandelt in samenwerking met het Erasmus MC veel vrouwen met eierstokkanker of een andere vorm van gynaecologische kanker. 

Eierstokkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Bij ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol. Eierstokkanker geeft vaak pas laat klachten waardoor de ziekte ook laat wordt ontdekt. Dokter Hofhuis is gynaecoloog met aandachtsgebied oncologie bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hofhuis: 'In veel gevallen komen vrouwen met klachten zoals buikpijn of een opgezette buik bij de huisarts. De huisarts verricht lichamelijk onderzoek en wanneer een vermoeden bestaat dat het eierstokkanker kan zijn, verwijst de huisarts door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. In het ziekenhuis voeren we een aantal onderzoeken uit waaronder een bloedonderzoek, inwendig gynaecologisch onderzoek en maken we een CT-scan. Hierdoor kunnen we beter beoordelen of we mogelijk te maken hebben met eierstokkanker en of er afwijkingen in de omgeving van de eierstokken zitten. Doordat klachten lang onopgemerkt blijven, wordt eierstokkanker bij 70 tot 80% van de vrouwen pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn in de buikholte. De definitieve diagnose kan pas worden gesteld na een operatie of wanneer de afwijking is aangeprikt.' 


Behandeling van eierstokkanker:

De behandeling van eierstokkanker in een gevorderd stadium bestaat meestal uit een operatie, gevolgd door 6 kuren met chemotherapie. Tijdens de operatie wordt zoveel mogelijk kankerweefsel weggehaald. Hierbij worden de baarmoeder, eierstokken en het vetschort, die aan de rand van de maag hangt en die zich uitspreidt over de darmen, weggehaald. In sommige gevallen worden ook de lymfeklieren verwijderd (debulkingoperatie). De operatie wordt in Franciscus Gasthuis & Vlietland uitgevoerd samen met een oncologisch gynaecoloog vanuit het Erasmus MC. Omdat het een ingrijpende operatie betreft wordt deze niet in ieder ziekenhuis verricht. Als ziekenhuis moet je namelijk voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen om deze zorg te mogen bieden.


Sandra vertelt over eierstokkanker en de warme zorg:l

Sandra.

Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland. 
'De eerste klachten begonnen in 2016. Mijn buik werd dikker en ik dacht, het zal wel met de overgang te maken hebben. Daarbij ben ik al mijn hele leven aan het lijnen, dus ik zocht er niet veel achter. Tot het moment dat ik een keer een feestje had en een leuk jurkje aan wilde doen, het zit nu wel heel strak op mijn buik. Mijn gevoel zei dat er iets niet goed zat, dus ben ik naar mijn huisarts gegaan. Ik zei tegen hem dat ik al had gegoogeld en dat het een vleesboom was. Hij moest lachen en vroeg of het nog zin had dat hij even keek. Hij vond de vleesboom toch wel erg groot en wilde een gynaecoloog er naar laten kijken. Na een aantal onderzoeken in een ander ziekenhuis kreeg ik te horen dat het om een grote tumor ging. Ook waren er vlekken op mijn longen gevonden. Ik werd direct overgedragen aan Franciscus Gasthuis & Vlietland. Vanaf hier begon een hele heftige maar toch warme periode.'


Lees haar hele verhaal


Onderzoek naar het verbeteren van operaties bij eierstokkanker:

Dokter Hofhuis: 'Als topklinisch ziekenhuis hebben wij voortdurend aandacht voor wetenschappelijk onderzoek wat moet leiden tot betere patiëntenzorg. Daarom hebben wij samen met het Erasmus MC de PlasmaJet studie opgezet. In deze studie wordt onderzocht of de PlasmaJet, een apparaat voor het operatief verwijderen van uitzaaiingen van eierstokkanker, de operatie kan verbeteren. De gynaecoloog hanteert het apparaat als aanwijsstokje. Met zuiver plasma, een heet gas, kunnen uitzaaiingen nauwkeurig worden verhit die vervolgens verdampen. Het is heel belangrijk om alle uitzaaiingen te verwijderen omdat de patiënt hierdoor langer blijft leven. Vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker in de regio's Rotterdam, Leiden en Enschede worden voor deze studie uitgenodigd, waaronder ook patiënten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. De studie wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid.'Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Bron: www.ad.nl