Eindhoven schrapt steun inloophuizen Cathrien en Hemeltje; ‘Maar wij gaan gewoon door met mensen helpen’.

14-12-2020 15:52


Auteur: Vanda van der Kooi - ed.nl/eindhovenBestuursleden Anneke Nieuwenhuizen (vlnr), Anne Buskes en vrijwilliger Rob Sparnaaij van Open Huis Sint Cathrien maken lunchpakketjes klaar voor dak- en thuislozen. 

Bestuursleden Anneke Nieuwenhuizen (vlnr), Anne Buskes en vrijwilliger Rob Sparnaaij van Open Huis Sint Cathrien maken lunchpakketjes klaar voor dak- en thuislozen.

Foto: Rene Manders/DCI Media.


EINDHOVEN - De vrijwilligers van Open Huis Sint Cathrien krijgen een bijzonder kerstcadeau van de gemeente: ze schrapt hun subsidie. Ook diaconaal Inloophuis 't Hemeltje geeft ze met ingang van het nieuwe jaar geen geld meer.


,,We hebben hun inzet altijd gewaardeerd", zo laat de gemeente weten. ,,Maar hun wijze van opvang past niet binnen onze nieuwe visie." Eindhoven wil in het nieuwe jaar een 24 uursopvang realiseren waar daklozen elke dag terechtkunnen, waar alles op alles wordt gezet om hen binnen twee weken in een werk- of activeringstraject te krijgen. Grote daklozenorganisaties trekken hierbij samen op. ,,We willen mensen perspectief bieden, zodat zij zo snel als mogelijk weer zelfstandig kunnen wonen. Dat betekent dat we niet zelf stimuleren dat deze doelgroep voor oplossingen kan kiezen die hen geen toekomstperspectief bieden."
We willen mensen perspec­tief bieden. Dat betekent dat we niet zelf stimuleren dat deze doelgroep voor oplossin­gen kan kiezen die hen geen toekomst­per­spec­tief bieden."

woordvoerder, gemeente Eindhoven.De twee inloophuizen blijven wel gewoon bestaan. Het inloophuis bij de Catharinakerk kreeg altijd een relatief kleine bijdrage van de gemeente, net onder de tienduizend euro per jaar. Het gebruikte dit voor training van vrijwilligers en de inzet van een beveiliger. ,,Vanwege corona is onze inloop dicht. Maar onze vrijwilligers delen bijna elke dag lunchpakketjes uit aan circa 25 dak- en thuislozen. Daar zijn ook veel mensen bij die wel woonruimte hebben maar geen of weinig sociale contacten. We zijn nu ook druk bezig met het voorbereiden van onze jaarlijkse kerstmaaltijd, die we dit keer coronaproof aanbieden", zeggen voorzitter Anneke Nieuwenhuizen en bestuurslid Anne Buskes. ,,Daar gaan we gewoon mee door."


Open Huis Sint Cathrien krijgt sinds de oprichting 34 jaar terug al subsidie. ,,Dat die nu helemaal wegvalt, vinden we verbijsterend", zegt Buskes. Zij dacht eerst dat de ingreep kwam doordat Eindhoven geld tekort komt. ,,Maar nu lezen we in de krant dat ze dertig miljoen overhouden."
Vanwege corona is onze inloop dicht. Maar onze vrijwilli­gers delen bijna elke dag 25 lunchpak­ket­jes uit aan dak- en thuislozen. Daar gaan we gewoon mee door."

Anneke Nieuwenhuizen en Anne Buskes, bestuursleden Open Huis Sint Cathrien.
Helper:

't Hemeltje in Woensel heeft er bewust voor gekozen om buiten het plan van de gemeente te blijven, vanuit het idee dat er altijd mensen zijn die hier niet in passen. Het bestuur had gedacht dat de gemeente wellicht toch - uit een ander potje - subsidie zou geven. Nu valt toch de hele bijdrage van 61.000 euro per jaar weg. Dat gat dichten is een grote opgave, omdat hier drie betaalde krachten werken. ,,Maar ook wij gaan gewoon door. We zullen een extra beroep doen op charitatieve fondsen en particulieren", aldus voorzitter Alef Schippers.


 ,,Als je nieuw beleid inzet, dan moet je dat strak doen. Dat is de uitleg van de gemeente, en daar kan ik me wel wat bij voorstellen", zegt hij. ,,Ze willen geen daklozen meer die door de stad lopen, dat staat niet aantrekkelijk. En ze willen mensen stimuleren om die stap naar een traject te zetten. Als de gemeente dan toch andere inloophuizen blijft steunen, saboteert ze eigenlijk haar eigen plan." Schippers hoopt dat ze komend jaar op haar schreden terugkeert. ,,Ik denk dat ze zullen merken dat het ideale plaatje dat ze in hun hoofd hebben in de praktijk niet werkt. Ondertussen blijven wij gewoon helper voor wie geen helper heeft." 

Ze gaan denk ik merken dat het ideale plaatje dat ze in hun hoofd hebben in de praktijk niet werkt. Ondertus­sen blijven wij gewoon helper voor wie geen helper heeft."

Alef Schippers, diaconaal Inloophuis 't Hemeltje.

 Kok André Amaro rechts kijkt goedkeurend toe tijdens het kerstdiner in de Catharinakerk.

(archieffoto) Ton van de Meulenhof/DCI Media.

Bron: www.ed.nl