Eindhovense immuunprofessor start broedplaats voor baanbrekende (kanker)behandelingen: ‘Wat ik in Amerika leerde wil ik hier implementeren’.

30-06-2021 18:00Auteur: Merlijn van Dijk - ed.nl/eindhovenOnderzoeker van de TU/e Willem Mulder

Onderzoeker van de TU/e Willem Mulder.

Foto: Jean Pierre Reijnen/DCI Media.


EINDHOVEN - Nieuwe behandelmethoden tegen kanker en heftige ontstekingsreacties of een hogere slagingskans bij orgaantransplantaties. De Eindhovense wetenschapper Willem Mulder ziet tal van medische mogelijkheden voor immuuntherapie. Een nieuwe broedplaats moet die ideeën tot wasdom brengen.


De broedplaats of 'incubator' is een idee van Mulder en Mihai Netea, professor bij het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Het initiatief krijgt de naam Biotrip wordt gesteund door de TU/e en het Radboudumc.


In eerste instantie gaat Biotrip aan de slag met patenten die (deels) zijn ontwikkeld door Netea en Mulder, die zelf een aanstelling heeft bij de TU/e en het Radboudumc. ,,Maar ik wil de komende vijf tot tien jaar ook jonge mensen helpen hun ideeën te concretiseren via Biotrip", zegt hij. ,,Ik hoop steeds meer een begeleidende rol te krijgen."


Pendelen tussen Amerika en Nederland:


Tot voor kort werkte Mulder (44) deels vanuit Eindhoven en deels vanuit Amerika. Hij werkte vijftien jaar voor het Mount Sinai Hospital in New York. Daar bouwde hij een lab en leidde hij een onderzoeksgroep die zich richtte op immunotherapie. Nu heeft hij zich definitief in Nederland gevestigd. ,,Ik wil wat ik in Amerika heb geleerd een beetje hier implementeren."


Mulder werkte in Amerika bijvoorbeeld aan een therapie die overactiviteit van het immuunsysteem bij orgaantransplantatie moet bijsturen. ,,Door een transplantatie wordt het immuunsysteem geactiveerd. Het wil het onbekende orgaan afstoten", legt hij uit. ,,Die reactie leggen we nu lam met medicatie."


Verhaal gaat verder onder de foto:Professoren Mihai Netea (rechts) en Willem Mulder uit Eindhoven starten een broedplaats om ideeën in de immunotherapie tot wasdom te brengen.

Professoren Mihai Netea (rechts) en Willem Mulder uit Eindhoven starten een broedplaats om ideeën in de immunotherapie tot wasdom te brengen. 

Foto: Bart van Overbeeke.

Het immuunsysteem temmen:


Doordat het immuunsysteem wordt lamgelegd, zijn mensen vatbaarder voor infecties en tumoren. Mulder: ,,Wij proberen te voorkomen dat mensen überhaupt een immuunactivatie krijgen. Dan hoef je het systeem ook niet te onderdrukken."


Mulder ontwikkelde ook een manier om het immuunsysteem van muizen te temmen. Een vinding die op termijn mogelijk nieuwe behandelmethodes tegen kanker oplevert. Het zijn vindingen die nog volop in ontwikkeling zijn en waar ook binnen Biotrip aan gewerkt gaat worden, aldus Mulder.Patenten TU/e tot wasdom brengen:


Concreet gaat de nieuwe Nederlandse broedplaats op zoek naar financiering om patenten vanuit de Eindhovense universiteit verder te ontwikkelen en tot wasdom te brengen in de vorm van bedrijven. Biotrip staat als bv los van de universiteit en het Radboudumc.
We beginnen lean en mean met alleen maar hele goede mensen en goede ideeën. We hebben de ambitie om te groeien tot een volwaardi­ge incubator waar straks tientallen miljoenen in zitten.

Willem Mulder, TU/e.
Biotrip gaat volgend jaar officieel van start. Mulder: ,,We beginnen lean and mean met alleen maar hele goede mensen en goede ideeën. We hebben de ambitie om te groeien tot een volwaardige incubator waar straks tientallen miljoenen in zitten."
Bron: www.ed.nl