Eindhovense magneet om borstkanker op te sporen op weg naar de VS.

25-03-2021 18:45


Auteur: Bart-Jan van Rooij - ad.nl/eindhoven
Het magneetje van Sirius Medical is niet groter dan een rijstkorrel.  

Het magneetje van Sirius Medical is niet groter dan een rijstkorrel.

Foto: sirius.


EINDHOVEN - Het is een belangrijke doorbraak in de borstkanker chirurgie, beloven de uitvinders: een magnetisch Eindhovens zaadje om bij borstkankerpatiënten een tumor te lokaliseren. Sirius op de High Tech Campus heeft van de Amerikaanse autoriteiten groen licht gekregen om het magneetje ook in de Verenigde Staten het product op de markt te brengen. 

Minder belastend voor patiënten, minder werk in het ziekenhuis. Een nieuwe methode om met een mini-magneetje borstkankertumoren te markeren voor een operatie werd een halfjaar geleden voor het eerst toegepast in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Nu is het bedrijf achter de 'medische rijstkorrel' klaar voor de volgende stap: ziekenhuizen in de Verenigde Staten strikken. Waakhond:


De Eindhovense producent Sirius Medical heeft toestemming van de Amerikaanse toezichthouder Food & Drug Administration (FDA). Dat zal het bedrijf donderdagmorgen 25 Maart 2021 aankondigen. De toestemming betekent een belangrijke stap in de verdere uitrol van de nieuwe operatiemethode. Daarmee verschaft Sirius zich toegang tot een markt waarin enkele honderden miljoenen euro's omgaan.


Injectienaald:


Sirius' oplossing bestaat uit het magneetje, een speciale injectienaald en een apparaat om het magneetje te lokaliseren. Het magneetje wordt door een radioloog ingebracht met de injectienaald op de plek van de tumor waarna de patiënt weer naar huis mag. Ook weken later zit de rijstkorrel nog op zijn plek en kan de chirurg met precisie zijn of haar werk doen. Naast ziekenhuizen in Nederland wordt inmiddels ook in Engelse, Spaanse, Franse, Oostenrijkse en Duitse ziekenhuizen met de Eindhovense vinding gewerkt. 


Zuidoost-Brabant:


Met de toestemming van waakhond FDA kan ook de uitrol in de VS beginnen. Dat is welkom omdat het bedrijf  merkt dat als gevolg van de coronapandemie ziekenhuizen her en der terughoudend zijn met het aankopen van nieuwe behandelmethoden. Ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant werken nog niet met de nieuwe methode. Volgens een zegsman omdat daar in een eerder stadium is gekozen voor een andere methode. Die werkt met een metalen ankerdraad. 


Sirius Medical in Eindhoven is in 2017 ontstaan in het Nederlands Kanker Instituut. Het bedrijf is gevestigd op de High Tech Campus. Het bedrijf telt 16 werknemers. 

Bron: www.ad.nl