Emotioneel lintje voor Frank (63) uit Schalkwijk: ‘Ik weet niet of ik Koningsdag nog haal’.

06-07-2021 17:10Auteur: Maarten Venderbosch - ad.nl/utrechtHoutens burgemeester Isabella spreekt de geridderde Frank de Haart en zijn vrouw toe.

Houtens burgemeester Isabella spreekt de geridderde Frank de Haart en zijn vrouw toe. 

Foto: Gemeente Houten.


Het was een bijzonder, emotioneel moment voor Schalkwijker Frank de Haart (63). Vanwege zijn jarenlange inzet voor de Oud-Katholieke Kerk werd hij maandagavond geridderd. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn naderende afscheid van die kerk. De Haart is ongeneeslijk ziek.


Houtens burgemeester Gilbert Isabella reikte hem de koninklijke onderscheiding uit. ,,Heel eervol. Normaal gesproken zou ik dat lintje wellicht hebben gekregen op Koningsdag. Maar omdat we niet weten of ik dat nog haal, hebben de mensen die het hebben aangevraagd er spoed achter gezet.''


De Oud-Katholieke Kerk in Nederland telt ongeveer vijfduizend zielen voor wie Frank de Haart in verschillende functies actief is geweest. Hij was jarenlang voorzitter van de synode en staat op dit moment nog aan het roer van de stichting Oud RK Aalmoezenierskamer (ORKA). Deze zetelt in hartje Utrecht aan de Mariahoek. Hij werd in 1674 opgericht met als doelstelling diegenen te ondersteunen die niet in staat zijn in de eigen behoeften te voorzien.


Tussen wal en schip:


Frank de Haart: ,,We zijn dus voortgekomen uit de armenzorg en eigenlijk doen we dat vandaag de dag nog steeds. De regenten komen eens per maand bij elkaar om te bespreken welke projecten binnen de kerk en welke organisaties daarbuiten we financieel kunnen ondersteunen. Heel vaak richten we ons op individuen die tussen wal en schip zijn geraakt. Denk aan jongeren die weer een thuis moeten vinden, statenloze jonge moeders of daklozen. Zorg voor de armen is nog steeds hard nodig.''


Over zijn ziekte (alvleesklierkanker) is Frank de Haart open: ,,Het gaat nu goed met me. Ik put veel kracht uit mijn geloof en ervaar ontzettend veel steun uit de kerkgemeenschap.'' Geridderd werd hij thuis in Schalkwijk, waar De Haart zelf een bijeenkomst had belegd met regenten en oud-regenten (bestuursleden) van de aalmoezenierskamer. 
Bron: www.ad.nl