Emotionele haardonatie: ‘Haar verliezen vind ik erger dan dat mijn borst eraf moet’.

05-02-2020 19:29


Auteur: Salwa van der Gaag - ad.nl/rotterdam
Met lange lokken wandelden zo'n 150 vrouwen en kinderen gisteren het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam binnen om met korte koppies weer te vertrekken. Van het afgeknipte haar worden pruiken gemaakt voor mensen met kanker. Claudia Verbrugge kreeg ter plekke een pruik van echt haar.Het eerste wat je denkt als je hoort dat je borstkan­ker hebt, is dat je dood gaat.

Claudia Verbrugge.


 

Met licht trillende handen nam de 43-jarige Claudia Verbrugge haar pruik in ontvangst. Een mooi moment, maar eentje dat je nooit mee wil maken. Eentje waarvan zij nooit verwacht had het mee te maken. Tot ze op eerste kerstdag iets in haar borst voelde en wist: dit is niet goed. Na kerst belde ze gelijk alle ziekenhuizen in Rotterdam om te kijken waar ze het snelst terecht kon. Op 2 januari 2020 kreeg ze de uitslag. Haar gevoel was juist. Verbrugge heeft borstkanker. 


,,Dan kom je in een rollercoaster terecht. Ik moet vier zware chemo's ondergaan en dan nog twaalf lichtere. Daarna moet ik geopereerd worden en krijg ik twintig bestralingen. Ze hebben gezegd dat ik er wel een jaar voor uit moet trekken'', vertelt ze. Haar dochter en zoontje van 9 en 7 stuiteren om haar heen in de zaal van het Maasstad Ziekenhuis. Haar zoon speelt met voetbalplaatjes. ,,Het eerste wat je denkt als je hoort dat je borstkanker hebt is dat je dood gaat.


Daar heb ik toch niet twee kinderen voor op de wereld gezet?''Artikel gaat verder onder de foto:Het is vandaag haardonatie dag in het Maasstadziekenhuis.  foto. Claudia heeft net haar op maat gemaakte haarstuk overhandigt gekregen.  Claudia met haar man en kinderen.

fotografie: Sanne Donders. Een van de moeilijkste dingen van haar ziekte vindt ze het verliezen van haar haar door de chemo's. ,,Het klinkt misschien raar, maar dat vind ik erger dan dat mijn borst eraf moet. Iedereen ziet je haar. Het hoort bij wie je bent.''


Mooie pruik:Ik doe dit voor kinderen die geen haar meer hebben door de kanker

Beau Plug (11)
Een kapper knipt een haardonateur tijdens de haardonatie actie op Wereldkankerdag in het Maasstad Ziekenhuis. Van het gedoneerde haar worden later haarwerken gemaakt voor mensen die door chemotherapie hun haar verliezen.

Foto: ANP. 
Ze koos een mooie pruik uit - gemaakt van echt haar - die lijkt op haar eigen coupe. Voor de zaal vol kappers en donateurs nam ze het haarstuk in ontvangst. In totaal knipten veertig kappers van zo'n 150 mensen de lange lokken af. De actie werd georganiseerd door het ziekenhuis en Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker. Iedereen had zo zijn eigen reden om er te zijn.


Zoals Nathalie Malagodi (45) die haar tante verloor aan kanker en zag hoe belangrijk haar pruik voor haar was. Samen met haar drie dochters liet ze haar haar afknippen. 


Of de 11-jarige Beau Plug die 2,5 jaar geleden besloot zijn haar te laten groeien om op een dag te doneren. Zonder ook maar iemand te kennen met kanker. ,,Ik weet niet meer zo goed waarom ik dit wilde, maar op een dag besloot ik dit te gaan doen.'' Zijn lange blonde lokken hangen golvend op zijn rug. De afgelopen jaren werd hij maar wat vaak voor een meisje aangezien. Maar dat maakte hem niks uit. Hij haalt zijn schouders op: ,,Ik doe dit voor kinderen die geen haar meer hebben door de kanker.''


Voor de Video van dit Artikel klik hier.Bron: www.ad.nl