Afvallozingen Italiaanse maffia verhogen risico op kanker.

02/01/2016 19:42

Auteur:  Redactie van de Volkskrant.

Italianen protesteren tegen de illegale afvaldump in en om Napels.

Italianen protesteren tegen de illegale afvaldump in en om Napels.  

Foto: ANP


Napolitanen hebben vaker kanker en een lagere levensverwachting door de jarenlange illegale lozing van giftig afval door de maffia. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het Italiaanse parlement.           

Het is van levensbelang dat er wat wordt gedaan aan het grote aantal zuigelingen in de provincies Napels en Caserta dat in hun eerste levensjaar in het ziekenhuis belandt met gevaarlijke tumoren, schrijft het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid (ISS). Vooral een 'excessief' aantal hersentumoren vraagt volgens het ISS extra aandacht.
Inwoners van de twee provincies klagen al jaren over de gevolgen van het lozen van giftig afval voor hun gezondheid. Het gif is via het grondwater terechtgekomen in de akkerbouwproducten van 'de moestuin van Zuid-en Midden-Italië'. Tientallen akkers zijn door de politie voor landbouw verboden verklaard omdat ze te veel lood, arseen en het vlekkenwater tetrachloormethaan bevatten.
Dankzij een nieuw wet uit 2014 is het Instituut voor Volksgezondheid verplicht om het verband tussen dood, ziekenhuisopnames en kanker in de regio te documenteren.
Volgens de autoriteiten verdient de Napolitaanse maffia, de Camorra, kapitalen aan het giftige afval. De bendes laten zich goed betalen om zich over het moeizaam te verwerken afval te ontfermen en dumpen dat vervolgens in de natuur.


Bron: www.volkskrant.nl/buitenland