Arts wil euthanasie kunnen weigeren.

05/01/2016 12:21

          

            
UTRECHT - Artsen willen niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De dokters willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie, en desnoods willen ze kunnen weigeren. Dat verklaart artsenfederatie KNMG dinsdag 5 Jan 2016 in de NRC.           
                               
                     

  Volgens de voorzitter van het KNMG, Rutger Jan van der Gaag, staan de meeste artsen open voor euthanasie. Maar dat mag nooit leiden tot ,,een verplichting voor de dokter om mee te werken'', zegt hij in de krant. Euthanasie is niet iets dat een patiënt kan ,,afdwingen''.

  De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde heeft gepleit voor een 'laatstewilpil', waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Artsen of apothekers zouden het middel moeten verstrekken. Maar daarmee zouden artsen een grens over gaan, zegt Van der Gaag: ,,Het wordt nooit: u vraagt, wij spuiten.''

  Artsen mogen euthanasie uitvoeren als een patiënt ,,ondraaglijk en uitzichtloos'' lijdt en uit vrije wil heeft gevraagd om te sterven. Maar als de arts zich daarbij niet aan de voorschriften houdt, kan hij of zij alsnog worden vervolgd.


  Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid