Brandweerman krijgt schadevergoeding vanwege kanker vrouw.

06/01/2016 10:22

Een gepensioneerde brandweerman uit Ede krijgt 60.000 euro schadevergoeding van de gemeente Ede omdat hij tijdens zijn werk is blootgesteld aan asbest en zijn vrouw later overleed aan asbestkanker. De gemeente Ede moet hem het geld betalen.

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald, de uitspraak is maandag gepubliceerd.
De man werkte vanaf 1976 tien jaar lang in de toenmalige brandweerkazerne in Ede en werd daar blootgesteld aan asbest. Zo werd in de werkplaats onderhoud gepleegd aan asbesthoudende remmen. Die werden met perslucht schoongeblazen, waarbij asbeststof vrijkwam. Zijn vrouw werd ziek en overleed in 2010 aan asbestkanker. Volgens de man is er een direct verband tussen het asbest waar hij aan werd blootgesteld en de ziekte van zijn vrouw.
De gemeente Ede stelde dat het werk aan de remmen veel minder vaak voorkwam dan de brandweerman beweert. Bovendien was de werkplaats niet zijn werkplek, aldus de gemeente. Ede liet in 1984 een afzuiginstallatie plaatsen in de werkplaats.

Werkkleding:

De rechtbank stelt dat de brandweerman weliswaar niet in de werkplaats zijn werkplek had, maar dat hij die wel bezocht en dus werd blootgesteld aan het asbeststof. Bovendien waste de vrouw zijn werkkleding. De rechtbank vindt dat er voldoende causaal verband is tussen beide feiten.
De gemeente Ede zegt zich nog te beraden op een eventueel hoger beroep.


Bron: www.gelderlander.nl