Grotere kans op leukemie door weinig zonlicht en vitamine D.

07/01/2016 16:09

Auteur: Tim Kraaijvanger van Scientias.nlAmerikaanse epidemiologen waarschuwen dat weinig zonlicht en weinig vitamine D de kans op de ontwikkeling van leukemie vergroten. Dit is de reden waarom mensen op hogere breedtegraden vaker leukemie krijgen dan mensen die nabij de evenaar leven.

"Onze resultaten bevestigen dat meer mensen lijden aan leukemie door een tekort aan vitamine D in de wintermaanden", zegt professor Cedric Garland van de universiteit van Californië in San Diego. Vitamine D komt van nature weinig voor in voedsel. De makkelijkste manier om aan vitamine D te komen is door jezelf bloot te stellen aan zonlicht. Uit recent onderzoek is gebleken dat vitamine D niet alleen beschermt tegen leukemie, maar ook tegen de ziekte van Crohn: https://www.scientias.nl/vitamine-d-helpt-tegen-ziekte-van-crohn/

Onderzoekers analyseerden het aantal leukemiepatiënten in 172 landen. In landen nabij de polen - zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Ierland, Canada en de Verenigde Staten - zijn meer leukemiepatiënten dan in landen als Nigeria, Madagaskar, Samoa en Bolivia.

Leukemie onder mannen. Nederland en België bevinden zich helemaal rechts.

Leukemie onder mannen. Nederland en België bevinden zich helemaal rechts.

Leukemie onder vrouwen. Opnieuw zijn Nederland en België rechts zichtbaar.

Leukemie onder vrouwen. Opnieuw zijn Nederland en België rechts zichtbaar.

Nederland en België zijn landen die dicht bij de polen liggen, waardoor er jaarlijks duizenden nieuwe leukemiepatiënten bijkomen. Er zijn veel soorten leukemie, die alle gemeen hebben dat één van de vele typen witte bloedcellen is ontaard en zich ongebreideld is gaan vermenigvuldigen.

Is het verstandig om naar aanleiding van dit onderzoek vitamine d-supplementen te slikken? De onderzoekers schrijven in het paper niets over de werking van supplementen als het gaat om het voorkomen van leukemie. Wel staat in een ander paper:  https://www.pnas.org/content/80/1/201  dat muizen met myeloïde leukemie langer in leven blijven dankzij vitamine D-supplementen, maar of dit ook geldt voor mensen? Dat is voorlopig nog een raadsel.


Bron: www.scientias.nl