Helpt pindakaas tegen borstkanker?

06/01/2016 11:52


Onderzoek suggereert verband, maar helaas, pindakaas, zo simpel is het niet

Is er een relatie tussen het eten van pindakaas en borstkanker? Hoe gek kun je het maken? Maar toen ik vanmorgen op het net rondkeek naar een onderzoekje waar mijn kleindochters later nog iets aan zouden kunnen hebben kwam ik dit tegen: Can Eating Peanut Butter Cut Breast Cancer Risk in Later Life?

Zo´n titel maakt wel erg nieuwsgierig. Het is op zich namelijk al heel moeilijk om een verband tussen voeding in het algemeen en kanker aan te tonen. Er is wel eensgezindheid dat er een relatie is. Langdurige energierijke voeding gecombineerd met een laag bewegingspatroon kan een verstoring van het metabool systeem geven hetgeen voor een chronische laaggradige ontsteking zorgt die het immuunapparaat belast en die op oudere leeftijd verantwoordelijk zou zijn voor een variëteit aan klachten zoals reuma en verschillende vormen van kanker.

Er is echter nog veel onderzoek nodig voor we het goed begrijpen en het is moeilijk onderzoek omdat er zoveel andere factoren zijn die een rol spelen. Bij borstkanker bijvoorbeeld omdat daarbij duidelijk genetische factoren een rol spelen, leeftijd waarop het eerste kind wordt geboren, duur borstvoeding, gebruik hormonen ter behandeling overgangsklachten en nog meer. Daar zitten weer allemaal mitsen en maren aan vast, zodat een volledige plattegrond voor het ontstaan van borstkanker nog niet eens te maken valt. Laat staan dat er ineens bepaalde voedingsproducten in het bijzonder genoemd worden die de kans op borstkanker zouden verkleinen. Dat neemt niet weg dat de natuurdrogist om de hoek wel een goedkope aanbieding heeft van producten om borstkanker te voorkomen. Tja...

Pindakaas nota bene. Een artikel over zo´n onderzoek is misschien goed voor de verkoop van pindakaas, maar hebben meisjes er ook iets aan? Als je naar het onderzoek gaat kijken zie je al snel dat het een bouwwerk van indirecte verbanden is. Er werden 9000 meisjes tussen 9 en 15 vanaf 1996 tot 2010 gevolgd en geïnterviewd. De meisjes die meer pindakaas hadden gegeten bleken een kleinere kans te hebben in 2010 goedaardige veranderingen in het borstweefsel te hebben. Bekend uit andere onderzoeken is bovendien dat er een wat grotere kans is dat vrouwen met goedaardige borstweefselveranderingen later borstkanker krijgen. En hopla, daar hebben we de sensationele koppen al.

Maar onder welke omstandigheden gebeurt dat dan? En is er op een of andere een manier een combinatie met andere borstkankerfactoren? En hoe wisten de vrouwen in dit onderzoek bovendien dat ze goedaardige veranderingen van het borstweefsel hadden? Werden alle vrouwen in het onderzoek daarop onderzocht? Nee, het was gebaseerd op interviews die jaarlijks plaatsvonden en 112 vrouwen uit de groep konden vertellen dat die goedaardige veranderingen bij ze waren vastgesteld.

Waarom zoeken onderzoekers trouwens naar een verband met pindakaas? Ook al zo iets dat uit de lucht komt vallen. Nou, ze zochten daar niet specifiek naar, maar het was een onderzoek naar de invloed van beweging en dieet en focusten op plantaardige eiwitten en vetten. Zo kwamen ze ook bij de pindakaas uit.

Regel één bij gezondheid is: ontstaan van chronische aandoeningen is een complex proces, waarbij het evenwicht tussen aanleg en omgeving langdurig verstoord wordt en meerdere factoren een rol spelen. Simpele verbanden zijn er niet. Pindakaas alleen kan het nooit zijn. Als je pindakaas lekker vindt moet je het op je brood doen. Als je er niets aan vindt hoef je het nu niet ineens in grotere hoeveelheden naar binnen te werken. Er is geen bewijs dat het je voordelen bezorgt, misschien wel allergie voor aardnoten.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter: https://twitter.com/IvanWolffers


Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 

Trouwen is gezond, of toch niet

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek.


Bron: www.joop.nl