Opgeven bestaat niet voor Dennie Söderland.

04/01/2016 12:00

Auteur: redactie van de Culemborgse Courant.

CULEMBORG Alles ging prima in het leven van de Culemborgse Dennie Söderland, tot hij te horen kreeg uitbehandeld te zijn. Levensverlengende chemo's vanwege longkanker brengen hem niet verder dan zijn 34 jaar, zo vertellen artsen hem. Maar Söderland geeft niet op en vecht voor een behandeling in een Letlandse kliniek. De sponsoractie 'Opgeven bestaat niet' moet hem helpen om langer bij zijn gezin te zijn.

door Simon Dijk.

Het ging allemaal prima in het gezin van Söderland. ,,Ik was fit, leefde gezond en had een prima baan bij justitie." Dennie en zijn vrouw Bianca genieten van hun nu bijna 3-jarige zoon Sem als het slechte bericht komt. Eerder genezen van blaaskanker worden in 2014 uitzaaiingen naar zijn longen gevonden. Levensverlengende chemo´s bieden hem nu nog maar een paar maanden. Maar Dennie besluit niet te stoppen met vechten want ,,wat als er net een middel gevonden wordt op de dag dat ik net opgegeven heb". Zo ontdekt hij een succesvolle behandelmethode in Letland en begint een actie om hiermee te kunnen starten. Want deze specifieke immunotherapie wordt in Nederland nog niet aangeboden en vergoed.

ACTIE:

Vrienden, een plaatselijke ondernemer en een uitzending onlangs in Hart van Nederland helpen hem op weg. De reacties op sociale media zijn dan ook hartverwarmend. Ruim eenderde van het bedrag is al bij elkaar gebracht. Söderland ,,De behandeling kost gelukkig niet zo veel als de meeste behandelingen die je ziet; die lopen op tot wel honderdduizenden euro's. Mijn behandeling kost het eerste jaar tussen de €15.000,- en €30.000, -. Voor de eerste afspraak moet ik naar Letland toe en dat kan nu ook. Daar word ik van top tot teen gecontroleerd en wordt er een behandelplan voor weer thuis geschreven."

GOED DOEN:

Een bescheiden vechter, vol humor. Zo beschrijft Claudia, van onderneming Delano, Söderland zelf. ,,Daarom helpen we hem met onze kennis, vrienden en relaties om aandacht te vragen voor zijn actie. Het greep me aan dat deze jongen een kans heeft, maar dat hij de behandeling niet vergoed krijgt hier. En als je het zelf goed hebt, zie ik het als plicht om iets terug te doen voor de maatschappij.  Zo geef je goede daden door en heb je samen een mooie plek om in te leven."

Wie Dennie wil helpen, kan terecht op www.opgevenbestaatniet.nl   en op Facebook. Doneren kan op NL68RABO1098 4213 02 t.n.v. D.O. Söderland en in de bussen bij Delano Bouquetterie, Delano wonen en tuin.

Informatie www.virotherapie.eu


Bron: www.culemborgsecourant.nl