Pleister met micronaalden voor pijnloos toedienen van vaccins.

01/01/2016 17:59

Normal_injectie_naald_spuit_isabella_001 

Over een aantal jaar wordt het mogelijk om vaccins met een speciale pleister pijnloos via de huid toe te dienen. Pijnlijke injecties zijn hierdoor niet altijd meer nodig, en bovendien kan men dit zelf thuis toepassen. Dat meldt RTL Nieuws.

De pleister van MyLife Technologies is een vooruitstrevende manier van vaccineren. De pleister bevat kleine micronaaldjes die de werkzame stof in de huid loodsen. De patiënt voelt hier zelf niets van. Dit is met name voor kinderen en mensen met angst voor naalden een goede manier om toch gevaccineerd te worden.

Volgens Pieter Jan Vos van MyLife Technologies is er bovendien minder van het middel nodig. "Het immuunsysteem wordt doelgericht in werking gezet en zo kan naar verwachting de vaccinatiedosis verlaagd worden ten opzichte van injecteren in de spier." Er is ook geen (huis)arts meer nodig om het vaccin toe te dienen. Volgens Vos zou men de pleister kunnen ophalen bij de apotheek om vervolgens zelf aan te brengen.

De pleister met micronaalden is geschikt voor profylactische vaccins. Dit zijn vaccins die ziektes voorkomen, zoals de griepprik en inentingen bij kinderen. Ook therapeutische vaccins voor bijvoorbeeld kanker (immunotherapie) zouden via de pleister kunnen worden toegediend.

Op dit moment wordt de speciale pleister getest op dieren en naar verwachting komt het product pas in 2021 op de markt.


Bron: www.nationalezorggids.nl