Vetweefsel in de borst stimuleert tumorgroei, zeker bij vrouwen met overgewicht.

07/01/2016 15:50


Het vetweefsel van de borst speelt een belangrijke rol bij de progressie van borstkanker, zeker bij vrouwen met overgewicht. Dat blijkt uit het proefschrift van Lore Lapeire, arts Medische oncologie bij het Universitair Ziekenhuis Gent. Voor haar doctoraat aan de Universiteit Gent onderzocht Lapeire samen met een team van artsen en wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Gent hoe vetweefsel de kankercellen beïnvloedt. Uit dat onderzoek blijkt dat vetweefsel, dat bij borstkanker de tumor volledig omgeeft, in wisselwerking treedt met de tumor. Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker. In België worden jaarlijks ongeveer 9.600 diagnoses gesteld.

De onderzoekers vingen bij muizen de stoffen op die door het vet worden afgescheiden en voegden ze toe aan borstkankercellen. De kankercellen vertoonden daarop meer tekenen van agressiviteit: ze verloren hun compacte organisatie, verspreidden zich makkelijker en groeiden sneller dan in de controlesituatie.
Verder onderzoek op mensen is nodig, maar de resultaten van het Universitair Ziekenhuis kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling van borsttumoren. Dr. Lore Lapeire: "Vandaag wordt een behandeling afgestemd op de kenmerken van de kankercellen na een biopsie. Door ook rekening te houden met de impact van het vetweefsel rond de tumor, kunnen meer gerichte therapieën worden ontwikkeld die de infiltratie van de tumor en eventuele uitzaaiingen tegengaan."

Obesitas:

De studie legt ook een belangrijke link met obesitas. "Vetcellen die een te grote hoeveelheid vet moeten opslaan, kunnen namelijk hypertrofisch worden. Ze komen onder stress te staan en gaan ongecontroleerd handelen. Hypertrofisch vetweefsel scheidt daardoor een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen af dan normaal vetweefsel, en dat leidt tot een slechtere prognose bij borstkanker. Obesitaspreventie is dus ook hier cruciaal", zegt dr. Lapeire.


Bron: www.foodholland.nl