Wetenschappers: 'Meer kans op borstkanker en uitzaaiingen door suikerrijk eten'

05/01/2016 16:49


Wetenschappers: 'Suikerrijke voeding verhoogt mogelijk kans op borstkanker'

Londen:

Uit een nieuwe studie waarover de Britse krant Daily Telegraph schrijft, blijkt dat het suikerrijke eten in westerse maatschappijen de kans op borstkanker en uitzaaiingen naar de longen verhoogt.

In suikerrijke drankjes als cola of producten als ketchup, granenrepenen en koekjes komt relatief veel suiker voor. De wetenschappers ontdekten dat muizen die voedsel met sacharose kregen sneller groeiende tumoren hadden en dat er bij deze muizen meer uitzaaiingen optraden. Uit het onderzoek bleek ook dat fructose in tafelsuiker en glucose-fructosestroop, die in veel voedselproducten zitten, mogelijk de drijvende kracht achter de ziekte zijn.

De muizen kregen van de wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Texas, vier verschillende diëten. Na zes maanden had 30 procent van de muizen die een zetmeelrijk dieet kreten, tumoren. Bij liefst 50 tot 58 procent van de muizen die een suikerrijk dieet kregen werd borstkanker geconstateerd. Ook ontdekte de wetenschappers dat muizen die voedsel kregen dat rijk was aan sacharose of fructose meer uitzaaiingen hadden dan de muizen met alleen zetmeelrijke voeding.

Een van de auteurs van de studie, professor Lorenzo Cohen zegt tegen de Britse krant: 'We hebben vastgesteld dat fructose, dat in tafelsuiker en glucose-fructosestroop zit en alomtegenwoordig is in ons voedselsysteem, verantwoordelijk was voor longuitzaaiingen en de aanmaak van 12-HETE in borsttumoren.'

Het is de eerste studie die kijkt naar het effect van suikerconsumptie op de ontwikkeling van borstkanker, aldus coauteur dr. Peiying Yang. Ze voegt daaraan toe: 'Bij muizen leidde een hoeveelheid sacharose die vergelijkbaar is met de hoeveelheid in westerse diëten tot een toename van de tumorgroei en uitzaaiingen.' De studie is gepubliceerd in Cancer Research.

Dat de consument steeds meer gesuikerde drankjes is gaan drinken wordt gezien als oorzaak van obesitas, hartziekte en kanker.


Bron: www.blikopnieuws.nl/gezondheid