Enorme onderbroek moet onderzoek naar baarmoederhalskanker te België in de kijker zetten.

01-06-2021 18:27Auteur: Joyce Mesdag - hln.be/deerlijkDe banner trekt de aandacht en dat is de bedoeling van de campagne.

De banner trekt de aandacht en dat is de bedoeling van de campagne. 

Foto: Vanderbeken.

DEERLIJK - In Deerlijk duikt de komende weken op tal van plaatsen een reusachtige onderbroek op in het straatbeeld. Het gaat om een banner om de strijd tegen baarmoederhalskanker in de kijker te zetten. 


"In onze gemeente laat 67,6 procent van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker", zegt schepen van Welzijn Louis Vanderbeken (CD&V). "Dat is in vergelijking met het Vlaamse gemiddelde van 63,7 procent niet onaardig, maar het kan altijd nog beter. Daarom lanceren we een campagne waarbij we een banner met een grote slip op in verschillende wijken plaatsen. We proberen mensen te bereiken via verschillende kanalen." Het doel is om mensen te sensibiliseren over het belang van vaccinatie op jongere leeftijd tegen het humaan papillomavirus (HPV) en het bevolkingsonderzoek. Dat kan namelijk baarmoederhalskanker of de voorstadia ervan vroegtijdig opsporen. Door om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals tijdig worden ontdekt en weggenomen."


De onderbroek werd overigens gemaakt door de Deerlijkse naaister Martine Labeeuw.Meer informatie kunnen inwoners terugvinden op de gemeentelijke website via de link www.deerlijk.be/baarmoederhalskanker
Bron: www.hln.be