‘Er is nog geen chemo voor deze tumor’.

26-08-2021 17:14Wally van Laarhoven houdt met een Brit een event om geld op te halen voor de Chordona.

(Foto: Bert Jansen/DCI Media)

"One in a million... Ik had meer kans om de staatloterij te winnen", zegt Wally van Laarhoven. De Veldhovense heeft een chordoom in haar hoofd, een uiterst zeldzame vorm van botkanker. Om geld in te zamelen voor onderzoek organiseert de fervente hardloopster een loop voor de Chordoma Foundation, een stichting die volledig afhankelijk is van giften.


VELDHOVEN - Het begint met hoofdpijn waar ze eerst niet zo'n aandacht aan schenkt omdat ze net een heftig jaar achter de rug heeft met het overlijden van haar moeder, de overstap van een baan naar een bestaan als zzp'er in de zorg en de verhuizing van haar zoon. Omdat fysiotherapie niet helpt, stelt de huisarts voor om een spiegel met pijnstillers op te bouwen. 


"Dat de huisarts niet meteen ontdekte wat ik had neem ik haar absoluut niet kwalijk. Zo'n tumor in dit gebied komt iedere huisarts één keer in zijn carrière tegen. Verwacht dan maar eens dat ze het herkennen. Op een gegeven moment zag ik dat de pupil van mijn rechteroog groot bleef. Toen wist ik dit is niet goed. Ik mocht naar de EHBO komen, maar die deden niks. Ik kon een week later bij neurologie terecht', vertelt Van Laarhoven.


Onvoorspelbaar:


Haar huisarts heeft op dat moment vakantie en belt omdat ze heeft gezien dat van Laarhoven naar de EHBO is geweest. 


"Toen ze hoorde dat ik een week later pas terecht kon, belde ze naar het ziekenhuis en kon ik meteen komen. Mijn oogzenuw zat helemaal bekneld. Dankzij haar snelle handelen heb ik het zicht in mijn oog nu nog. 16 dagen later kwam ik pas thuis. Later bleek uit het pathologisch onderzoek dat ik een chordoom had en ben ik naar de expert in Leiden doorgestuurd.'


De tumor die ze heeft is onvoorspelbaar. Het kan zijn dat ze na deze operatie 20 jaar door kan, het kan ook zijn dat ze nog meerdere keren geopereerd of bestraald moet worden.
"Nu het lichamelijke begint te genezen, is het mentale door die onzekerheid best moeilijk."


Clyde Against Chordoma:


Ondanks die onzekerheid gaat van Laarhoven niet bij de pakken neer zitten en benadert ze de Britse Dave Andrewartha. Ze kent hem van een marathon die ze tijdens een vakantie liep en ze weet dat hij charity runs organiseert. Hij ondersteunt haar nu bij de actie Clyde Against Chordoma. 


Van Laarhoven vertelt: "Er is nog geen chemo voor deze tumor, daar doet de Chordoma Foundation bijvoorbeeld onderzoek naar. Dat steun ik graag, maar ik wilde niet zomaar tegen iedereen zeggen, trek je beurs maar. Dus toen dacht ik aan Dave. Dat is echt een man met het hart op de goede plaats."


De helft van het startgeld van 23,50 euro gaat de Chordoma Foundation. Deelnemers kunnen in september zelf een afstand kiezen die ze wandelen, hardlopen, fietsen of rennen. Door een foto te maken van hun uitdaging met het startnummer dat ze ontvangen bij inschrijving en die te mailen ontvangen ze een medaille van mascotte Clyde. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via bysvykenevents.vpweb.co.uk.


Een chordoom is een zeldzame vorm van kanker die voorkomt in de schedelbasis en wervelkolom. Chordomen behoren tot de sarcomen, een groep van kwaadaardige bot- en wekedelentumoren. Chordomen vormen ongeveer 2% van alle bottumoren en ongeveer 20% van alle primaire wervelkolomtumoren. Ze zijn de meest veelvoorkomende tumor in het heiligbeen en de cervicale wervelkolom. Een chordoom groeit normaal langzaam, vaak eerst zonder symptomen, voordat artsen de tumor vinden.Chordoom


De helft van
het startgeld
gaat naar
het onderzoek'


Bianca Kuijpers.

Bron: www.veldhovensweekblad.nl/nieuws/algemeen