‘Er moet een preventief bevolkingsonderzoek komen naar prostaatkanker’.

15-03-2019 14:50Auteur: Carel van der Velden - ad.nl/delft.
Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft.

Foto: Fred Leeflang.

Er moet een landelijk preventief bevolkingsonderzoek komen naar prostaatkanker. Dat pleidooi houdt het Delftse raadslid Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft). Stoelinga, die zelf aan de ernstige ziekte lijdt, heeft zich gewend tot minister Hugo de Jonge (Zorg).


Stoelinga (75) is het oudste raadslid van Delft. Hij zit zeventien jaar in de gemeenteraad. In juni 2017 werd bij hem prostaatkanker geconstateerd. ,,Door dit voorval ben ik me uiteraard meer gaan verdiepen in deze materie. Zo kwam ik erachter dat prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen is, net zoals borstkanker dat is bij vrouwen.''


Het roept bij Stoelinga de vraag op  waarom er net zoals bij darmkanker en borstkanker geen landelijk onderzoek is naar prostaatkanker. "Ik ben ongeneeslijk ziek omdat bij mij de prostaatkanker erg laat werd geconstateerd. Bovendien kost de behandeling (chemo, hormonenkuur, hartonderzoek) erg veel geld", schrijft hij in zijn brief aan de minister.


Motie:

Stoelinga diende namens Onafhankelijk Delft een motie in om een proef te starten voor een vrijwillig tweejaarlijks onderzoek naar prostaatkanker bij mannen vanaf 55 jaar. De motie werd aangenomen. Huisartsen zouden de noodzakelijke meting van de PSA-waarde kunnen verrichten.


Stoelinga meldt dat zijn behandelaars in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft erg enthousiast zijn over zijn initiatief. ,,Helaas komt zo'n bevolkingsonderzoek voor mij te laat."


Stoelinga hoopt dat snel kan worden geïnventariseerd of een landelijk preventief vrijwillig onderzoek kan worden opgezet. Dit kan volgens Stoelinga vele honderden levens redden.
Bron: www.ad.nl