Ereschepen René Francken (69) overleden.

25-06-2021 18:16
René Francken en Jan Oerlemans voor de kerststal in Kalmthout zes jaar geleden toen René de fakkel doorgaf aan Jan Oerlemans.

René Francken en Jan Oerlemans voor de kerststal in Kalmthout zes jaar geleden toen René de fakkel doorgaf aan Jan Oerlemans. 

Foto: Toon Verheijen.


KALMTHOUT: Ereschepen René Francken is afgelopen weekend thuis overleden na een korte strijd tegen kanker. Hij werd 69 jaar. Zes jaar geleden gaf hij als schepen de fakkel door aan Jan Oerlemans. 


Hij was eerst politieman, werd daarna pluimveehouder in het bedrijf van zijn echtgenote en daarna schepen. Hij was 42 toen hij in de politiek stapte. Een beetje een laatbloeier dus, maar René Francken deed het met hart en ziel. De laatste negen jaar van zijn politie carrière was hij voltijds schepen.  René Francken had grote ambities in de politiek. Als schepen van Verkeer introduceerde hij destijds de gemachtigde opzichters. Later nam hij zowat alles voor zijn rekening: Landbouw, Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening. 


"Ja, het is veel werk en zeker de laatste jaren is schepen zijn ook echt een voltijdse baan. Veel mensen denken dat je er rijk van wordt, maar dat is zeker niet het geval. Je steekt er veel tijd en energie in, maar het is gewoon iets dat je met hart en ziel moet doen. Maar je mag niet vergeten dat je er veel voor terugkrijgt en achter mooie projecten kan staan, zoals het Sportpark Heikant, het nieuwe Marktplein, de fietspaden en het nieuwe Dorpshuis in Nieuwmoer", zei René zes jaar geleden tijdens een interview. 


Inzet:


René Francken stond ook mee aan de wieg van de gemeentelijke land- en tuinbouwraad Galant. Daarin werkte hij jaren mee aan een goede dialoog met de landbouwers uit de gemeente. De gemeenteraad benoemde René Francken tot ereschepen op 29 april 2019. "De gemeente Kalmthout betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van René Francken. René was een zeer geëngageerde man, die zich stevig inzette voor het gemeenschapsleven in zijn dorp", klinkt het. René Francken.

René Francken.

Foto: Gemeente Kalmthout.
Bron: www.hln.be