Ergernis en pijn door verpakking medicijn.

26-03-2021 17:41
De blisterverpakkingen van medicijnen zijn voor veel patiënten een nachtmerrie. Onderzoek van consumentenprogramma Kassa wijst uit dat 9 van de 10 patiënten problemen hebben met medicijnen die in deze doordrukstrips zitten. 


Ruim 90 procent van de 2149 geënquêteerden met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen en/of hersenen geeft aan dat de verpakking van hun medicijn lastig te openen is. Ook Hematon participeerde in dit onderzoek. 


Veel deelnemers maken zich boos over het feit dat hun medicijnen vaak in zeer lastige blisterverpakkingen, een doordrukstrip, zitten. Dat blijkt ook uit veel klachten die Kassa ontvangt. Een kunststof pot is juist favoriet: 36,5 procent van de patiënten geeft aan dat deze voor hen het makkelijkst te openen is. 


Geen verbetering:


Kassa deed al eerder onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen. Hierop reageerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de fabrikant hiervoor verantwoordelijk is en dat patiënten zich moeten melden bij hen of hun apotheker of arts. 


Toch vragen veel patiënten hun arts of apotheker niet om hulp. Als ze dat wel doen, wordt slechts 10 procent door de apotheker geholpen en maar 3,5 procent door de arts. Patiënten die hun klacht bij de fabrikant neerleggen, zien niets met hun klacht gebeuren. In plaats daarvan lijken verpakkingen alleen maar minder gebruiksvriendelijk te worden. Meer dan de helft van de patiënten geeft aan dat hun medicijnverpakkingen de afgelopen twee jaar moeilijker te openen zijn. Dit heeft onder andere te maken met de aangescherpte veiligheidsregels waaraan fabrikanten moeten voldoen door nationale, Europese en internationale wet- en regelgeving. 
Bron: www.hematon.nl