Ernst Pels is ongeneeslijk ziek en schreef een lied voor ouders die een kind verloren.

30-11-2019 18:26


Auteur: Esther de Kloe - ad.nl/amersfoortErnst Pels op zijn werkplek.

Foto: Nico Brons.
Muzikant, theaterman en schrijver Ernst Pels (75) maakte een lied voor  WereldLichtjesDag in Leusden. Pels is zelf terminaal, maar weigert zijn passie op te geven. Zijn hart voor kinderen is te groot.

De eettafel in zijn woning in Leusden ligt bezaaid met knipsels. Er zijn kranten vol geschreven over het werk van Ernst Pels (75) in de muziek en theaterwereld. Hoewel het einde van zijn leven nadert en zijn lichaam hem meer en meer in de steek laat, werkt hij onverminderd door.  ,,Ik wil gewoon zinvol bezig zijn. Mijn hoofd staat niet stil."


Het houdt hem ook op de been, zo denkt Pels. ,,Ik loop vijf keer per dag een rondje met mijn hond", zegt hij wijzend naar herder Doerak die in zijn mand ligt. ,,Elke dag ben ik nog bezig." De jongste projecten: een lied tegen kinderarbeid en een boek voor kinderen over dementie met de werktitel 'Oma Dementine'.


Ziek als hij is, de kanker zit op verschillende plekken in zijn lichaam en genezing is niet meer mogelijk, werkte hij toch nog graag mee aan WereldLichtjesdag, de dag van het overleden kind. Uitvaartbegeleidster Reina Loots benaderde Pels om een lied te componeren. Want Loots wilde ook graag in Leusden stil staan bij het verlies van een kind tijdens WereldLichtjesdag. ,,Iedereen is welkom. We zullen stil staan bij het kind wat gemist wordt, ook al heeft iedereen daar zijn eigen woorden en emoties voor", zegt Loots.


Moeiteloos:Als een kind overlijdt raakt het niet verder weg, maar komt het nog dichterbij

Ernst Pels.Aan Pels de taak om die emoties te vangen in een lied. Ondanks het feit dat hij zichzelf 'miljonair' noemt met drie gezonde kinderen, vervult hij de opdracht haast moeiteloos. In twee, drie uur heeft de muzikant de kladversie voor het lied klaar. ,,Dat is geen prestatie hoor. De muziek en woorden komen gewoon binnen", zegt Pels daarover. Hij laat een ruwe opname horen, die hij thuis in zijn woonkamer opnam. Een lichtvoetige melodie klinkt. ,,De tekst is al zwaar genoeg. Ik heb een ritme gekozen dat ook jonge mensen aanspreekt", zegt Pels.


,,Het moest een lied worden dat het juiste gevoel overbrengt. Een kind blijft altijd bij je, het blijft in je hart zitten. Als het overlijdt raakt het niet verder weg, maar komt het misschien nog wel dichterbij. Zo zie ik het."


Zware thema's:

Dat de uitvaartverzorgster juist bij haar bijna achterbuurman aanklopt, is niet zo gek. Pels heeft een omvangrijk oeuvre. Hij schreef jeugdboeken, musicals en maakte luisterboeken. Zware thema's als loverboys, asielproblematiek en dierenleed schuwt hij niet. Jarenlang werkt hij als muziekdocent in Amersfoort. Later richt hij jeugdtheaterschool Mirakel op, het latere Boemerang. Zijn leerlingen wonnen Gouden Stuivers bij het populaire kinderprogramma Stuif es in en de voorstelling Kinderen van Riool de Janeiro haalt het Carré in Amsterdam.


Tijdens een burn-out vertrekt hij met zijn vrouw Hennie naar Frankrijk waar hij jarenlang woont en creatieve werkweken voor jongeren organiseert. ,,Eigenlijk ging ik gewoon door met mijn jeugdwerk", zegt Pels. Maar als zijn vrouw ziek wordt, is het stel genoodzaakt om terug te keren naar Nederland. Het stel verhuist naar Leusden waar Hennie in november 2018 overlijdt. Het is het moment dat Pels en Loots elkaar leren kennen.


Luisteren:

Het nummer is geschreven voor alle ouders die een kind verloren hebben, ongeacht hoe oud het kind geworden is. ,,Ik heb het laten horen aan mensen die het ook hebben meegemaakt. Ik wilde ook van hen horen of ik het juiste gevoel raak."Eindelijk woorden voor het verdriet

Louise Mennes.Bij Louise Mennes (70) lukt dat: ,,Eindelijk woorden voor het verdriet." Mennes is een van de vijf ouders die spreekt tijdens de bijeenkomst op 8 december 2019. 38 jaar geleden verloor ze haar Valentijn die drie maanden te vroeg ter wereld kwam. ,,Lang werd er over gezwegen", zegt Mennes, die zelf ook nauwelijks de tijd nam om de dood van haar zoon te verwerken. ,,Een jaar na de geboorte van Valentijn was ik gescheiden, had ik de zorg voor onze dochter en pleegdochter en was ik kostwinner. Pas vijftien jaar later heb ik de tijd genomen om er bij stil te staan."


,,Elk jaar zijn er drie data die ik in mijn agenda noteer", zegt Mennes. ,,De dag dat Valentijn geboren werd, de dag van zijn begrafenis en zijn uitgerekende datum. En zo zijn er ook de data van mijn overleden kleinzoon. En er zijn tal van momenten dat kinderen gemist worden, dat is iets dat iedere ouder herkent."


Ook op Pels maakte het verlies van een jonge leerlinge veel indruk. ,,Ik gaf in de jaren 80 op de muziekschool les aan tien kinderen op een elektrisch orgel. Tijdens de laatste les mochten kinderen altijd lekker gek doen. Maar er was één meisje dat zich niet zo lekker voelde en liever naar huis ging. Een tijdje later kreeg een telefoontje van haar moeder. Petra had leukemie, lag in ziekenhuis De Lichtenberg en wilde me graag nog één keer zien. Petra zwaaide en zei alleen maar: 'Dag Ernst'. Ik ben het nooit vergeten."


Pels zegt er 8 december 2019 hoe dan ook bij te zijn. Dat hij 5 december een zware chemokuur moet ondergaan, houdt hem niet tegen. ,,Mijn accordeon staat klaar om achtergrondmuziek te spelen. Ik ben er hoe dan ook." Nadat het lied in première is gegaan, wil Pels het gratis verspreiden. ,, Ik hoop vooral dat mensen er iets aan hebben."


Inloop voor de herdenking van WereldLichtjesDag in Leusden is vanaf 17.30 uur in Uitvaartcentrum Valleilaan in Leusden.


Het lied van Pels, wordt gezongen door Jessie Kleine uit Soest. Exact om 19.00 uur zullen de lichtjes worden aangestoken.

Aanmelden kan via: reina.loots@numauitvaart.nl  Bron: www.ad.nl