Europa eert Nijmeegse radioloog voor zijn minutieuze en veiligere speurwerk naar prostaatkanker.

09-06-2021 17:21Auteur: Frank Hermans - gelderlander.nl/nijmegen-e-oJelle Barentsz.

Foto: Paul Lagro.


NIJMEGEN - Dankzij zijn inzet voor steeds nauwkeurigere mri-beelden van de prostaat, hoeft nog maar de helft van de van prostaatkanker verdachte mannen 'geprikt' te worden. Die prestatie staat op naam van topradioloog Jelle Barentsz van het Radboudumc. 


Dinsdag 8 Juni 2021 om 18.00 uur wordt hij in Nijmegen met een Europese prijs onderscheiden voor zijn vernieuwende werkwijze: de 'EAU Innovators in Urology Award'. Dat is een prestigieus eerbetoon (zonder geldbedrag) van een internationale vereniging van 14.000 urologen. Met de prijs wordt het belang onderstreept van uitvindingen en klinische bijdragen met een zeer grote impact op de behandeling en/of diagnose van een urologische ziekte.


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 2011. Barentsz bevindt zich in goed gezelschap. Onder anderen de uitvinder van de niersteenvergruizer en robotchirurgie, de Engelsman John Wickham, ging hem voor als winnaar van de hoogste Europese onderscheiding van urologen. Ook bijzonder: de Radboud-professor is de eerste niet-uroloog in het rijtje van prijswinnaars.Minder ontstekingen:


De Nijmeegse professor zet zich al jarenlang in voor het minuscuul in beeld brengen van de prostaat met een mri-scanner. Ontwikkeling van betere software is een belangrijk onderdeel in die aanpak. Dankzij 'zijn' prostaat-mri kan agressieve prostaatkanker met veel minder weefselprikken en daarmee bijwerkingen als ontstekingen, bloedvergiftiging en pijn worden opgespoord.


De betere beelden schelen jaarlijks in Nederland bij 25.000 en in de wereld bij 1.000.000 mannen weefselprikken. Die zijn anders nodig om een eventuele prostaattumor op te sporen. Is er op de mri wel wat te zien, dan kan er door de gedetailleerde weergave gerichter en dus nauwkeuriger worden geprikt. Daardoor is de kans op bijwerkingen kleiner.Verguld met eerbetoon:


Barentsz toont zich verguld. ,,Ik heb veel prijzen gekregen, waaronder de koninklijke onderscheiding van ridder in de orde van de Nederlandse leeuw. Maar dit is voor mij een nog belangrijkere prijs. Hieruit spreekt een enorme waardering voor en promotie van beeldvorming. En dat was mijn motivatie om in de radiologie te beginnen: het promoten van beeldvorming ten behoeve van de patiënt met kanker."


Eigenlijk zou de Nijmeegse hoogleraar de prijs vorig jaar al in ontvangst hebben genomen. Door corona is de uitreiking uitgesteld tot nu. 
Bron: www.gelderlander.nl