Evelien (48) leeft met borstkanker in coronatijd: 'Een test zou me veilig gevoel geven'.

24-04-2020 21:03Auteur: Verena Verhoeven - linda.nl/nieuws/interview/jij-verteltjij vertelt.Foto: Evelien van den Boom privé
Evelien van den Boom (48) heeft uitgezaaide borstkanker en valt daarmee in de coronavirus-risicogroep. Een antistoffen-test zou het geïsoleerde leven van haar en haar gezin net wat lichter maken.Evelien: "Ik ga natuurlijk geen Russische roulette met mijn leven spelen, maar dit hou ik ook geen maanden meer vol."


Borstkanker:

Tweeënhalf jaar geleden werd bij Evelien borstkanker geconstateerd. De kanker is uitgezaaid en ongeneeslijk, maar het gaat ondanks alles "hartstikke goed" met haar. "Ik heb nu om de drie weken chemo- en immuuntherapie. Dit zorgt ervoor dat de tumoren niet groeien." Evelien staat ondertussen nog vol in het leven. "Toevallig reageert mijn lichaam er goed op en voel ik me helemaal niet ziek. Volgens de artsen kan ik hier járen en járen mee door."


De geschiedenisdocent op een middelbare school is alweer twee jaar aan het werk, maar eind februari kreeg ze last van een flinke griep. "Omdat ik kankerpatiënt ben, ging ik ermee naar de huisarts. Het coronavirus was toen net in Nederland, maar ik was niet in Noord-Italië of Brabant geweest dus er werd vanuit gegaan dat het een 'gewoon griepje' was. Achteraf gezien had ik alle coronaklachten, maar ik weet natuurlijk niet zeker dat ik het had. Ik neem het niemand kwalijk dat ze er toen niet op testten. Ze wisten niet beter."


Coronavirus:

De griep hield vijf weken aan en Evelien bleef vrijwel altijd thuis. Inmiddels is ze hersteld, maar doordat ze in de risicogroep valt, moet ze extra voorzichtig zijn. Hierdoor zit de moeder van twee kinderen nog steeds aan huis gekluisterd. "De huisarts adviseert om alleen naar buiten te gaan voor een frisse neus." En dat heeft invloed op het leven van haar gezin. "Mijn dochter (18) en zoon (15) zien bijvoorbeeld maar één vriendin of vriend zodat de kans dat ze corona in huis halen zo klein mogelijk blijft."


Antistoffen:

Wanneer Evelien een antistoffen-test zou kunnen doen, geeft dat haar gezin mentaal en fysiek wat meer ruimte. "Ik weet dat je niet per se immuun bent als je antistoffen in je lichaam hebt. Toch zou het idee dat mijn lichaam het coronavirus al een keer heeft overwonnen me een veilig gevoel geven. Dan kan ik het blijkbaar aan. Ik zou niet ineens overal naartoe gaan, maar kan wel met een geruster hart een boodschap doen."


Helaas is zo'n antistoffen-test nog niet beschikbaar. "Die is blijkbaar nog niet betrouwbaar genoeg. De huisarts hoopt dat de test er over drie, vier weken wel is, maar het is allemaal erg onzeker."


Soepeler:

Nu de regels voor jongeren versoepeld worden, moeten Evelien en haar man nadenken over hoe vrij ze hun kinderen laten. "Onze vijftienjarige zoon mag vanaf 29 april 2020 weer voetballen op anderhalve meter afstand. Het is voor hem wel goed om meer te bewegen, maar ik heb er mijn aarzelingen bij." Het liefst wil Evelien haar zoon niks verbieden. "En hou maar eens een puber thuis", voegt ze daar lachend aan toe.


Zelf hoopt ze ook snel weer aan de slag te mogen. "De middelbare scholen gaan waarschijnlijk 2 juni 2020 weer open. Daar wil ik graag bij zijn. Ik denk dat er wel manieren zijn om genoeg afstand te houden."


Niet bang:

Toch blijft het kiezen tussen twee kwaden. "Als ik nooit meer ergens heen mag, kan ik net zo goed meteen onder de groene zoden gaan liggen", zegt ze stellig. Maar die zin zet haar ook aan het denken. "Ik ben wel gewoon moeder en echtgenoot en vind het leven veel te leuk om dat op het spel te zetten. Daarbij prijs ik mezelf gelukkig met ons huis midden in de natuur, mijn werk en mijn gezin. Ik ben zeker niet zieliger dan een ander. Het is soms alleen een beetje spannender."
Bron: www.linda.nl