Evelien vroeg zich na heftige periode af: ‘Waar wil ik de wekker nog voor zetten?’

16-06-2021 18:03Auteur: Joost Klaverdijk - ad.nl/bredaEvelien van der Werff fietst langs alle inloophuizen van Nederland. Hier is ze bij Poppy's  in Oosterhout.

Evelien van der Werff fietst langs alle inloophuizen van Nederland. Hier is ze bij Poppy's in Oosterhout. 

Pix4Profs/René Schotanus.


BREDA - Tweemaal overleefde ze borstkanker. Met name de tweede keer doorliep Evelien van der Werff een heel heftig traject. Het leidde tot een boek, 'Dit boek brengt geluk'. Ze besloot het rond te brengen bij alle inloophuizen voor kankerpatiënten. 


Dat gebeurt op de fiets. Dinsdag was ze in West-Brabant. ,,Ik vroeg me af: waar wil ik de wekker nog voor zetten?''


Rond half één komt Van der Werff aanfietsen bij Honingraad, het inloophuis aan de Bredase Johan Willem Frisolaan. Een onthaal met muziek en prominente Bredanaars: oud-burgemeester Peter van der Velden, Amphia-bestuursvoorzitter Olof Suttorp en Addy Brouwers, vroeger vleugelaanvaller van NAC. 


TV-coryfee Hélène Hendriks heeft een videoboodschap voor haar. Ze dragen Honingraad en Eveliens missie een warm hart toe. Van der Werff komt van de Rose-Linde in Roosendaal en fietst straks door naar Poppy's in Oosterhout.De Tekst gaat verder onder de Foto:Evelien van der Werff fietst langs alle inloophuizen van Nederland. Hier is ze bij Stichting de Honingraad in Breda.

Evelien van der Werff fietst langs alle inloophuizen van Nederland. Hier is ze bij Stichting de Honingraad in Breda

Pix4Profs/René Schotanus.
Warm hart:


Ze is een vrolijke verschijning, met haar blonde krullen onder een oranje fietsmutsje. Bij Honingraad doet ze kort haar verhaal, terwijl ze een broodje en koffie onder handbereik heeft. ,,Na mijn tweede traject met borstkanker schreef ik dit boek, mijn tweede. 'Van K naar Beter' is mijn eerste. Het kwam er nadat ik me afvroeg waar ik de wekker nog voor wilde zetten. Ik besloot een toolbox te schrijven voor kankerpatiënten en hun nabestaanden. Om daarna mijn hoofd leeg te maken, ging ik fietsen.''Voor de buitenwe­reld lijken ze hobbyclub­jes, maar de inloophui­zen zijn van enorm belang. Ze geven aandacht en liefde.Dat fietsen is dus een tocht van zes weken en bijna 2.000 kilometer langs alle 75 Nederlandse inloophuizen. ,,Ik wist van het bestaan niet af, het zou me een hoop tijd en verdriet hebben gescheeld. Voor de buitenwereld lijken ze hobbyclubjes, maar de inloophuizen zijn van enorm belang. Ze geven aandacht en liefde, wat voor iedereen basisbehoeftes zijn. Er moet geld voor deze instellingen komen, daar wil ik 'Den Haag' van doordringen. Voor niks gaat de zon op, daar kun je niet op bouwen.''


Na de lunch fietste de Noordwijkerhoutse onder begeleiding van een clubje Bredanaars naar Poppy's in Oosterhout. Daar kreeg ze een rondleiding, terwijl haar gezelschap een workout kreeg bij Willemsen Sport. In de bed & breakfast van Willemsen kon Van der Werff overnachten.
Bron: www.ad.nl