Ex-borstkankerpatiënten staan model voor koffiekoppen: “Al kan ik maar één iemand redden, dan nog is dit zinvol”.

11-10-2021 18:06


Auteur: Karin Vanheusden - gva.beEx borstkankerpatiënt Sabrina Hellemans en Kevin Joris hebben mooi model gestaan voor de koffiekoppen van Cups of Courage. De opbrengt van de verkoop gaat naar het Yamima Krosse Fonds voor Kankeronderzoek.

Foto Victoriano Moreno.
Sabria Hellemans met haar Cup of Courage.

Foto Victoriano Moreno.
.

Kevin Joris met zijn Cup of Courage.

Foto Victoriano Moreno.

Oktober is borstkankermaand. Met haar nieuwe campagne Cups of Courage wil ex-borstkankerpatiënte Yamina Krossa mensen bewustmaken en (ex)-patiënten een gezicht geven. Kevin Joris (41) uit Wommelgem en Sabrina Hellemans (42) uit Antwerpen stonden model voor de keramieken koffiekopjes van Cups of Courage. Met hun kenmerkende littekens en met hun verhaal. De opbrengst van de verkoop gaat naar het VUB-Yamina Krossa Fonds dat geld inzamelt voor borstkankeronderzoek.


Moedig lieten ex-borstkankerpatiënten hun naakte lichaam in keramiek boetseren. Het resultaat: Cups of Courage. Met deze campagne is Yamina Krossa niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar lanceerde de Antwerpse ex-borstkankerpatiënte samen met modemerk Kleir de kledingcollectie kdachTETnie, met de nadruk op 'tet'. Ook toen ging de opbrengst naar het VUB-fonds dat haar naam draagt. Dit fonds richtte ze in 2018 op, samen met VUB-professor Damya Laoui, om het onderzoek te steunen naar een kankervaccin dat herval met uitzaaiingen voorkomt. Vandaag staat de teller op 282.500 euro. "Met Cups of Courage wil ik samen met keramiste Laura Strybol en het communicatiebureau LDV United opnieuw aandacht vragen voor borstkanker. We hopen mensen bewust te maken en hen ook aan te zetten om zich te laten nakijken als ze iets verdachts voelen. Met de keramieken kopjes waarvoor ex-borstkankerpatiënten model hebben gestaan, laten we ook zien hoe borstkanker eruit kan zien. En met de opbrengst helpen we het onderzoek naar een kankervaccin alweer een stap vooruit."


Kevin Joris (41): "Al kan ik maar één leven redden."


Op 7 oktober 2021 was het Internationale Dag van borstkanker bij mannen. Dat is zeldzaam. In België krijgen per jaar ongeveer honderd mannen de diagnose. Kevin Joris (41), een boekhouder uit Wommelgem, ontdekte twee jaar geleden toevallig dat hij borstkanker had. Hij hoorde tijdens Gert Late Night de getuigenis van twee mannen van de vzw BorstkankerMAN. "Het is dankzij hun verhaal dat ik naar mijn huisarts ben gegaan", zegt Kevin. "Al van kindsbeen had ik gezwollen klieren aan mijn linkerborst, tot voor kort zonder last. De jongste tijd voelde ik wel wat pijn wanneer ik me stootte of bij een stevige knuffel, maar ik maakte er niets van. Tot na verschillende onderzoeken bleek dat ik een kwaadaardig gezwel had in mijn linkerborst. Gelukkig was het geen agressieve kanker en waren er geen uitzaaiingen. Een maand na de uitzending van Gert Late Night had ik mijn eerste chemotherapie."


Op het moment dat bij Kevin kanker werd vastgesteld, was zijn vrouw zwanger en stonden ze op het punt een huis te bouwen. "Inmiddels zijn we negen maanden verder. En zestien chemosessies, vijftien bestralingen en twee operaties, waaronder een borstamputatie", zegt Kevin. "In februari zijn we naar ons nieuwe huis verhuisd en mijn zoontje is intussen anderhalf. Fysiek ben ik weer bijna helemaal de oude. Ik ben een tennisser en ik sta op hetzelfde niveau als voor mijn behandeling. Mentaal heb ik het wel lastiger. Er zijn dagen dat het me echt niet gaat en ik de fut niet heb om de dag door te komen. Dat is normaal, zeggen ze. Het verwerkingsproces kost tijd. Ik heb geen schrik om te hervallen, want ik ben genetisch niet belast. En ik ben gelukkig van nature redelijk positief ingesteld, dat helpt."


Kevin wilde graag meewerken aan Cups of Courage. "Veel mannen verzwijgen dat ze borstkanker hebben, ik niet. Ik heb ook geen problemen om mijn borst te laten zien. Ik hoop dat ik met deze campagne andere mannen behoed voor een te late diagnose. Niet alleen oudere mensen kunnen kanker krijgen. Ook daarvan wil ik mensen bewust maken. Al kan ik maar één iemand redden, dan nog is mijn deelname zinvol."


Sabrina Hellemans (42): "Ik ben trots hieraan te mogen meewerken"


Sabrina Hellemans geeft Nederlands aan anderstaligen bij Ligo in Antwerpen. Net voor de lockdown in maart 2020 werd bij haar borstkanker vastgesteld. "Die eerste weken waren hels", zegt ze. "Met deze campagne hoop ik het kankeronderzoek een boost te geven. Voor mijn dochter, mijn vriendinnen en alle andere vrouwen."


De Tekst gaat verder onder de Foto:De Cups of Courage. Voor de linkse koffiekop stond Kevin Joris model, voor de middelste Sabrina Hellemans. 


De Cups of Courage. Voor de linkse koffiekop stond Kevin Joris model, voor de middelste Sabrina Hellemans.  

Foto: Victoriano Moreno.

Tijdens een routineonderzoek ontdekte de gynaecoloog een verharding in Sabrina's rechterborst. Na verdere onderzoeken bleek dat ze borstkanker had. "Ik had net mijn beide ouders verloren aan kanker. Ik had hun hele ziekteproces meegemaakt en was daar nog niet van bekomen. Toen ik de diagnose hoorde, stortte mijn wereld in. Ik voelde me zo machteloos en was echt in paniek. En de coronacrisis was net begonnen, dus was ik bang dat ik niet tijdig zou kunnen worden behandeld. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Ik ben bijzonder goed opgevangen in de borstkliniek van GZA Sint-Augustinus. En gelukkig viel ook de kanker goed mee: er waren geen uitzaaiingen."


Na een borstamputatie onderging Sabrina nog een reeks bestralingen. "Hoewel de kans op een nieuw gezwel in mijn andere borst klein was, heb ik toch ook mijn linkerborst laten amputeren. Voor alle zekerheid, ik wilde niet met een tijdbom in mijn lijf verderleven. Ik ben nu heel blij dat ik dat gedaan heb. Ook al heb ik twee grote littekens op mijn borsten en aan de zijkant van mijn lichaam, waar weefsel is uitgehaald voor de borstreconstructies. Ik heb nu opnieuw twee mooie borsten, daar ben ik mijn behandelende artsen heel erg dankbaar voor."


Sabrina is trots dat ze heeft mogen meewerken aan Cups of Courage. "Het onderzoek naar een kankervaccin dat door deze campagne en via het Yamina Krossa Fonds wordt gesteund, is enorm belangrijk. Voor mijn dochtertje, voor mijn vriendinnen en voor alle andere vrouwen. Ik hoop dat er een tijd komt waarin vrouwen geen schrik meer moeten hebben om borstkanker te krijgen. Daarvoor ben ik graag uit mijn comfortzone gegaan, want naakt poseren met mijn littekens was toch wel een grote stap."De keramieken kopjes van Cups of Courage kosten 50 euro en kunnen via de webshop op www.cupsofcourage.be worden besteld. Fosbury & Sons in Antwerpen serveert nog de hele maand koffie in Cups of Courage.

Bron: www.gva.be