(Ex-)kankerpatiënten vinden elkaar bij het Utrechtse Buddyhuis: ‘Het voelt als thuiskomen’.

20-12-2019 17:28Auteur: Indra Jager - ad.nl/utrecht.
 

Van links: Emilie (47), Ada (52), Femmy (46), Anita (55) en Femke (43), buddy's van het Buddyhuis.

Foto: Angeliek de Jonge.
VIDEOE: en plek voor een lach, een traan, maar vooral veel begrip. Dat is het Buddyhuis, een initiatief van de Utrechtse Femke Riel en het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. Voormalig kankerpatiënten en mensen die nog in de medische molen zitten, komen er bij elkaar om te praten over wat anderen niet begrijpen.


Een clubje van zeven dames wandelt door de omgeving achter het ziekenhuis in Leidsche Rijn. Het is een zachte winterdag, de zon schijnt. Het lijkt een gezellig groepje kakelende vrouwen. Maar wie naar de gesprekken luistert, komt erachter dat het dieper gaat dan dat. Zij hebben namelijk allemaal borstkanker of hebben de ziekte gehad. Met het Buddyhuis lopen zij iedere woensdag een rondje.


De gesprekken gaan over de dagelijkse kost, het gezinsleven en de vakanties, maar óók over de ziekte die hen allemaal heeft getroffen en die bij iedereen - van zeven jaar geleden behandeld tot net een diagnose - het leven heeft veranderd. 


Vandaag 20 dec 2019 gaat het over de kerstdagen die eraan komen. Een van de dames heeft pas net de diagnose borstkanker gekregen. Iedereen kan zich inleven. Zij weten maar al te goed hoe de eerste feestdagen na de diagnose voor hen voelden, en hoe het nog steeds voelt.


Niets meer vanzelfsprekend:

Femmy Bogaard (46) uit Utrecht kreeg begin juli de diagnose borstkanker. Ze is net klaar met haar behandeling: een borstbesparende operatie, onzekerheid over uitzaaiingen en drie weken lang elke dag bestraling. Ze zit nog midden in het verwerkingsproces. 


,,Ik ga positief de kerstdagen in, maar wel met een kanttekening. Niets is meer vanzelfsprekend nu. Normaal ben ik erg van het decoreren, maar dit jaar heb ik geen kerstboom. Ik denk zelfs geregeld: word maar snel Nieuwjaar."


 

Toen ik hier voor het eerst kwam, voelde het ook echt als thuiskomen.

Femmy Bogaard.Er wordt gehuild. De feestdagen zijn een moeilijke periode. De een heeft slechte herinneringen aan Kerst omdat ze net daarvoor haar diagnose kreeg, de ander heeft moeite met het leuk 'moeten' vinden. Thuis begrijpt niet iedereen dat, maar de vrouwen van het Buddyhuis snappen het wel. Ook al is het voor iedereen weer anders. 


Juist dát maakt dit clubje zo waardevol, vindt Bogaard. ,,Bij mijn gezin ben ik gewoon Femmy, maar dit zie ik als een soort therapie. Hier kan ik de dingen die mij bezighouden bespreken, want hier past dat. Toen ik hier voor het eerst kwam, voelde het ook echt als thuiskomen."


Prijs:

Die waarde ziet ook het K.F. Hein Stimuleringsfonds in. Het Buddyhuis nam deze prijs voor Utrechtse maatschappelijke en sociale organisaties met een vernieuwend initiatief op 16 december in ontvangst. Ze wonnen hiermee 5.500 euro, die ze willen gebruiken om de stichting nog meer te professionaliseren en uit te breiden met (ex-)patiënten met andere vormen van kanker. Ook mannen zijn welkom.


Het Buddyhuis startte in oktober 2018 nadat initiatiefnemer Femke Riel zelf de diagnose borstkanker had gehad en in het ziekenhuis in contact kwam met een lotgenoot. Aan haar 'buddy' had ze zoveel, dat ze dacht: hier moeten we iets mee. Inmiddels matcht ze mensen die met elkaar kunnen praten over hun ziekte en alles wat daarbij komt kijken. Op woensdag is er daarnaast een wandelgroep, waar iedereen een buddy voor elkaar is.


De stichting houdt op 5 april 2020 een sponsorloop. Ze beginnen om 6.00 uur bij het Antonius in Leidsche Rijn, zetten voort naar Nieuwegein en daarna naar Woerden, om vervolgens om 17.00 uur weer aan te komen bij het startpunt.Voor de Video van dit Artkeil klik hier
Bron: www.ad.nl/utrecht