Extra snelle bestraling in nieuwe bunkers Erasmus MC.

13-02-2018 16:23


Auteur: Adrianne de Koning - ad.nl/rotterdam
Video: Pieter Venema was vandaag de allereerste patiënt in de nieuwe bestralingsbunkers van hetErasmus MC. De Schiedammer hoefde veel korter stil te liggen dan in het oudere apparaat in de Daniel den Hoed Kliniek. ,,De inrichting is ook gigantisch mooi.''


Het is nog stil in de gangen van de nieuwe vleugel van het Erasmus MC als Pieter Venema (68) uit de bestralingsbunker komt. Het duurt nog drie maanden tot de allergrootste verhuizing van de nieuwbouwoperatie op de agenda staat. De afdeling Radiotherapie - de grootste van Nederland - loopt echter voorop en verwelkomt nu al de eerste patiënten. De helft van de kankerpatiënten wordt hier bestraald als onderdeel van de behandeling.


De Schiedammer heeft de primeur als hij in de bunker in het souterrain ligt. Hij hoeft slechts drie minuten stil te liggen voor zijn behandeling tegen prostaatkanker, minuten korter dan in de oudere versneller van de Daniel den Hoed Kliniek waar hij eerder zijn bestralingen kreeg.


,,De bunker is gigantisch mooi'', zegt Venema. ,,Rustgevend ook. In de Daniel moest ik altijd eerst een smalle donkere trap af en dan kwam je in een donker hol terecht.''


In de nieuw bunker is er fotobehang, waardoor buiten dichterbij voelt. Daglicht schijnt ook in het souterrain in de meeste wachtruimtes, dankzij het ontwerp van de nieuwbouw. ,,Studies hebben geleerd hoe belangrijk kleur en daglicht zijn voor patiënten om zich beter te voelen'', vertelt Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog.


Drie minuten moet Pieter Venema stil liggen in de bunker. Arts Luca Incrocci: ,,De hoofd- en voetsteun helpt daarbij.''

Foto: Jan de Groen. 


Slakkenhuis:

Het 'slakkenhuis' met z'n bochten als ingang van de bunker is in de nieuwbouw ook verdwenen. Incrocci: ,,Patiënten vonden deze tunnel vaak beangstigend. Deze bouwwijze werd vroeger gekozen als extra buffer om te voorkomen dat de bestraling buiten de bunker kwam. Dat hoeft niet meer.'' In de nieuwe bunkers zit namelijk een deur van een meter dik van lood en beton. De enorme muren van beton zijn 2,5 meter dik, samen voldoende om de straling tegen te houden.


Samen met de dure techniek behoren de bunkers tot de duurste delen van het nieuwe ziekenhuis. Ze hebben vele miljoenen gekost. ,,Ze zijn ook de werkpaarden van de afdeling. De hele dag zijn ze in gebruik'', zegt Mischa Hoogeman, klinisch fysicus van het EMC.


 

Ze zijn ook de werkpaarden van de afdeling. De hele dag zijn ze in gebruik.

Mischa Hoogeman, klinisch fysicus.De opening van de afdeling Radiotherapie in de nieuwe vleugel van het academische ziekenhuis luidt ook het begin van het einde van de Daniel in. Als de poliklinieken en de verpleegafdelingen in mei verhuizen, blijft de vertrouwde plek op Zuid voor zoveel kankerpatiënten en hun familie en vriendin in de Rotterdamse regio leeg achter. De naam verdwijnt ook. Vanaf dan heet alles het Erasmus MC Kanker Instituut.


,,Het is tijd om te verhuizen'', zegt arts Incrocci, die vele jaren op Rotterdam-Zuid heeft gewerkt.


,,De Daniel den Hoed kliniek is te oud.'' Plek voor de nieuwste bestralingsapparaten was er niet.


,,Natuurlijk is het even wennen. Je komt toch van een kleine kliniek in het grote Erasmus MC terecht, waar 13.000 mensen werken. Maar het is ons gelukt om ook op onze nieuwe afdeling een goede sfeer te creëren. Het gebouw is zo licht en ruimtelijk. En door onze eigen ingang aan de Zimmermanweg voelt het ook niet zo groot.''


Twee bestralingsapparaten verhuizen mee van de Daniel naar de nieuwbouw. Een van deze cyberknives, waarmee buitengewoon precies kan worden bestraald, is al uit elkaar gehaald en wordt nu opgebouwd in een nieuwe bunker. De andere is nog in bedrijf, ook in het weekeinde om toch zoveel mogelijk patiënten te kunnen bestralen. De overige vijf apparaten zijn allemaal nieuw, inclusief een die van binnenuit kan bestralen.Vier bunkers blijven vooralsnog leeg. Die bieden ruimte voor de toekomst.


Schiedammer Venema krijgt als eerste patiënt een uniek kijkje achter de schermen van de bunkers. Hij kijkt zijn ogen uit als hij het apparaat ziet dat de straling maakt dat hem moet genezen. ,,Imposant wat ze hier hebben neergezet.''
Bron: www.ad.nl/rotterdam