Ezel Lotte is mascotte van ‘internationaal’ 28-koppig team van Roparun.

06-02-2020 17:01


Auteur: Luuk Stam - ad.nl/doetinchemDe familie Kloppers-Gerritsen.

Foto: theo kock persfotografie.

WEHL - Aan de Roparun doen komende zomer ruim driehonderd teams mee, maar het team van de familie Gerritsen uit Wehl is wel heel bijzonder. De helft van het 28-koppige team komt uit Duitsland.

Bij de organisatie van de Roparun keken ze wel even raar op. Naast Parijs is het Duitse Bremen eind mei weliswaar één van de startpunten, maar deze estafetteloop met finish in Rotterdam is toch vooral een puur Nederlands evenement. Toch staat er met team Liebesgrün een internationaal gezelschap aan de start. De basis van dit team ligt in Wehl, om precies te zijn in huize Kloppers-Gerritsen. 


Familie Kloppers-Gerritsen:

Het team is verdeeld in een Nederlandse en een Duitse groep lopers. Wim Kloppers (63) is chauffeur van de teamcamper. Jessica Gerritsen (39) - de dochter van zijn vrouw Janny - is aan Duitse zijde de captain. Zwager Frank Janssen (56) neemt die rol aan Nederlandse zijde op zich. 


Jessica Gerritsen groeide op in Wehl, maar woont inmiddels alweer zestien jaar in Schmallenberg, een stad in het Duitse Sauerland. Hier runt ze samen met haar man het vakantiepark Bergdorf Liebesgrün. In haar vrije tijd sport de geboren Achterhoekse zeer fanatiek. Zo heeft ze al de nodige marathons gelopen. Ze is niet de enige. De familie Gerritsen zit vol sportievelingen. Samen vormen ze het loopteam Liebesgrün dat jaarlijks meedoet aan meerdere evenementen. 


Palliatieve zorg voor mensen met kanker:

Nu willen ze dat eens doen tijdens een groot evenement voor het goede doel. ,,We willen iets goeds doen met onze hobby", zegt teamcaptain Frank Janssen.  De Roparun is met 564 kilometer de langste estafetteloop ter wereld. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die elk zo'n 65 kilometer lopen. Het geld dat wordt opgehaald, gaat naar de palliatieve zorg voor mensen met kanker, bijvoorbeeld in de vorm van het inrichten van een inloophuis of het verzorgen van een vakantie of een dag uit. 


De afgelopen 27 edities van de Roparun is al meer dan 84 miljoen euro opgehaald. Dat geld is geschonken aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan deze vorm van zorg.


,,Vaak gaat het geld naar onderzoek", zegt Janssen. ,,Ook heel goed, maar die mensen kleine geluksmomenten bezorgen, daar willen wij juist graag iets in betekenen."


Begeleiding van fietsers:

De Nederlandse lopers in het team krijgen begeleiding van fietsers Stefan Thijssen (33) - een neef van Gerritsen - en zijn vriendin Lysan ter Heerdt (31) uit Beek. Ze hebben al flink getraind. ,,Het is vooral zoeken naar het meest geschikte zadel", zegt Thijssen. ,,Je moet langzaam fietsen, dat maakt het zwaar." Het zal zeker pijn gaan doen, maar voor ons is het één weekend. Iemand met kanker voelt die pijn altijd

Jessica Gerritsen.Om geld op te halen, heeft het team een mascotte in het leven geroepen: Lotte, de ezel. Lotte is in knuffelvorm voor 10 euro verkrijgbaar, maar bestaat ook in het echt. ,,Ze loopt bij ons in Schmallenberg in de wei", vertelt Gerritsen. Van de knuffelvariant van Lotte zijn inmiddels al meer dan vierhonderd exemplaren verkocht.


Dat de Roparun een uitdaging wordt, daar zijn de familieleden zeker van. 


,,Ze noemen het een avontuur voor het leven", zegt Gerritsen. ,,Het zal zeker pijn gaan doen, maar voor ons is het één weekend. Iemand met kanker voelt die pijn altijd. Als wij er ook maar iets aan bij kunnen dragen om daarin enige verzachting te bieden, dan is ons doel al geslaagd."

 

Bron: www.ad.nl