Fabrikant borstimplantaten krijgt ’massaclaim’ voor leed honderden vrouwen.

02-12-2021 16:52
AMSTERDAM - Vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann heeft de fabrikant van onder meer Biocell-borstimplantaten, Allergan, donderdag per brief definitief aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het op de markt brengen ervan. "Hoewel mensen bij de plaatsing van de implantaten werd verteld dat ze veilig zijn, blijken ze nu toch gebrekkig te zijn en kunnen ze zelfs een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) veroorzaken", zegt het bureau.Een verwijderde borstimplantaat na complicaties.

Foto: ANP / PIROSCHKA VAN DE WOUW.


Het eist nu schadevergoeding en compensatie voor het leed (waaronder bijvoorbeeld hersteloperaties) dat Allergan heeft veroorzaakt. Gedacht wordt aan bedragen vanaf circa 10.000 euro. Het bureau hoopt dat slachtoffers zich in de zaak voegen om te komen tot een "massaclaim." Honderden vrouwen hebben al hun belangstelling getoond, aldus het bureau, dat de actie al eerder aankondigde. Het krijgt volgens eigen zeggen ook de steun van het Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging.BEKIJK OOK:


Vrouwen bellen siliconenpoli plat: 'Loop ik met tijdbommen?'Allergan leverde tot drie jaar terug siliconen borstimplantaten, die volgens het bureau bij 60.000 mensen in Nederland zijn geplaatst als borstreconstructie of -vergroting. Bureau Clara Wichmann zegt dat inmiddels tientallen vrouwen genoemde lymfeklierkanker hebben gekregen. Ook hebben zich andere complicaties voorgedaan, zoals lekken.BEKIJK OOK:


Anne-Claire (26) was jaren ziek door haar borstimplantaten: 'Ik doe dit nooit meer'
Bron: www.telegraaf.nl/nieuws