Fabrikant van onkruidverdelger Roundup in hoger beroep veroordeeld tot 20 miljoen.

21-07-2020 16:35


Auteur: Buitenlandredactie - ad.nlFoto: AFP.


Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Californië heeft maandag de veroordeling bevestigd van de chemiereus Monsanto. De rechtbank bevestigt dat Monsanto naliet om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier. Wel heeft het hof de schadevergoeding voor de man aanzienlijk verlaagd.


De 48-jarige tuinier Dewayne Johnson beweert dat de producten kanker hebben veroorzaakt en dat Monsanto opzettelijk de risico's had verzwegen. De Amerikaan had jarenlang Roundup gebruikt. De vader van twee kinderen kreeg twee jaar geleden de diagnose dat hij leed aan een non-hodgkinlymfoom en dat de kanker niet meer te genezen is. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.


Lees ook:


 Chemiereus Bayer vreest veel meer rechtszaken om Roundup

Chemiereus Bayer vreest veel meer rechtszaken om Roundu

Lees meer.  


Forse stijging aantal claims tegen producent onkruidverdelger Roundup

Forse stijging aantal claims tegen producent onkruidverdelger Roundup

Lees meer.Een jury van een rechtbank in San Francisco veroordeelde Monsanto in 2018 al tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) aan schadevergoedingen en 39,2 miljoen dollar aan rente. Later dat jaar werd dat al verlaagd naar 78,5 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Bayer, dat Monsanto inmiddels had overgekocht, ging daarop in beroep.


Het hof verlaagde maandag de schadevergoeding nogmaals tot een totaal van 20 miljoen dollar (zo'n 17,5 miljoen euro).
Bron: www.ad.nl