File vol tranen voor Fabian (27) uit Hengelo.

01-05-2020 10:29


Auteur: Arjan te Bogt - ad.nl/binnenland.
Video: Hij wilde een groots afscheid, en kreeg het. Honderden familieleden, vrienden en kennissen hebben donderdagavond vanuit hun auto's een laatste groet gebracht aan Fabian Puddu (27) uit Hengelo. Het zorgde voor een file vol tranen.


Donderdag, 19.00 uur. De zon breekt door het wolkendek, als zich een lange rij auto's vormt voor uitvaartcentrum Varvik in Enschede. Achter het stuur jongens en meiden, mannen en vrouwen, hier om afscheid te nemen van Fabian Puddu. Om nog een keer hun respect voor hem te tonen en een laatste groet te brengen. 


Voor de familie van Fabian Puddu was de condoleance drive-through niet meer dan een logische keuze. Een populaire jongeman die op zo'n jonge leeftijd overlijdt. De behoefte om een laatste groet te kunnen brengen was groot. "De crematie, daar kunnen maar zo weinig mensen bij zijn", vertelde zijn moeder Nancy Trip een dag eerder. "Dus wat moet je dan doen? We wilden iedereen de kans geven een blik te werpen. Al is het maar op een kist met een foto."


Op 27 april 2020, Koningsdag, overleed Fabian op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van rhabdomyosarcoom. 'Een gemene, agressieve kanker', zoals zijn moeder het omschrijft. Tien maanden geleden werd het ontdekt, maar toen was het al te laat. De kanker was al zover uitgezaaid naar de lymfeklieren, dat genezing niet mogelijk was.Tekst gaat verder onder de Foto:


 

De condoleance drive-through voor Fabian Puddu trok honderden mensen naar het uitvaartcentrum in Enschede.

De condoleance drive-through voor Fabian Puddu trok honderden mensen naar het uitvaartcentrum in Enschede.

Foto: Emiel Muijderman. 
Fabian Puddu had een sterke geest. En een al net zo sterk en getraind lichaam. Alles wilde hij op eigen kracht doen. Alles. Tot op het laatst. Ook toen zijn benen hem niet meer konden dragen, wilde hij zelf naar het toilet. Hij viel, maar had het toch geprobeerd en daar ging het om. Tekst gaat verder onder de Foto:Fabian Puddu uit Hengelo overleed op 27 april 2020, op 27-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Zijn familie organiseerde voor hem een condoleance drive-in, waar honderden mensen op af kwamen.

Fabian Puddu uit Hengelo overleed op 27 april 2020, op 27-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. Zijn familie organiseerde voor hem een condoleance drive-in, waar honderden mensen op af kwamen.

Foto: Denise Puddu. 
"Dat eigenwijze, het doorbijten, dat vasthoudende; dat is wel eens lastig voor hem geweest", zegt zijn moeder. "Maar het heeft hem ook zover gebracht dat we nog maanden van zijn grappen en opmerkingen en zijn mooie kop en glimlach konden genieten."


Hij hoefde niet in het middelpunt te staan, maar stond het wel. Een gevolg van zijn vrolijke karakter. Door zijn daden en zijn onzelfzuchtige houding maakte hij overal vrienden. In de horeca, waar hij werkte en op festivals waar hij zo graag kwam. Om nog maar te zwijgen over de vriendschappen die hij overhield aan het voetbal, taekwondo of aan zijn tijd op de basisschool. "Ze sloten Fabian in het hart."


Langzaam rijden ze langs zijn glimmende Alfa Romeo Giulietta, die door de poetskunsten van een vriend staat te blinken. Er wordt gestopt bij de rode loper. Daar staan zijn ouders en diens partners, zus en zwager en zijn vriendin. Op de kist tussen hen in ligt Fabian's foto. 


Al die honderden mensen bleven hem trouw, zag zijn moeder. En hij bleef trouw aan hen. Tijdens zijn ziekbed kreeg hij honderden appjes, per dag. Maar puf om ze allemaal te beantwoorden, had hij niet altijd. "Daar had hij echt moeite mee", zag ze. "Hij kon altijd alert en sociaal zijn. Erbij zijn. Dat hij dat niet meer kon, heeft hard op hem gedrukt."


Hij hoopte het coronatijdperk te overleven. Zo lang als het kon heeft hij zijn dood uitgesteld. Gevochten. "Hij wilde een groots afscheid, een feest waar iedereen bij kon zijn", vertelt Nancy Trip. "Daardoor heeft het weken langer volgehouden dan artsen hadden gedacht."


Ruim drie weken geleden hoorden hij en zijn familie in het ziekenhuis dat hij nog maar een paar dagen te leven had. Sindsdien kreeg hij iedere dag zo'n tien tot vijftien mensen op bezoek. Onder de coronavoorwaarden die gelden. "We hebben geluk dat we een heel grote tuin hebben. Een ruim huis en dat het goed, zonnig weer was", besluit zijn moeder. "Fabian heeft iedereen kunnen zien die hij wilde zien. En andersom."


Woorden van troost klinken. Er worden bloemen gegeven en handkussen gedeeld. Om daarna door te rijden -met tranen in de ogen - en plaats te maken voor de vele tientallen anderen die op de Singel nog staan te wachten.
De condoleance drive-through voor Fabian Puddu.

De condoleance drive-through voor Fabian Puddu.

Foto: Emiel Muijderman.Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.ad.nl