FIT VOOR OPERATIE BIJ DARMKANKER.

01-04-2023 17:13

 

 

 

 

 

 

 

Als je een marathon gaat lopen, dan bereid je je daar op voor door te trainen en gezond te eten. Maar wat als je een zware operatie moet ondergaan? Een nieuwe aanpak in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis moet ervoor gaan zorgen dat darmkankerpatiënten zo fit mogelijk hun operatie ingaan.

 

“Darmkanker en de daarop volgende operatie en eventuele radiotherapie en/of chemotherapie is een zware belasting voor het lichaam van patiënten’, legt chirurg Van ’t Hullenaar uit. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een fitte patiënt minder kans heeft op complicaties, sneller herstelt en minder lang opgenomen hoeft te worden in het ziekenhuis. Het is daarom van belang om zo fit mogelijk te starten aan het behandeltraject. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis start daarom vanaf 1 april met het trainingsprogramma prehabilitatie.”

 

 

Fitter in 4 weken:


Patiënten met darmkanker worden in vier weken voor hun operatie begeleid om fitter te worden. Het traject bestaat uit verschillende onderdelen. Een fysiotherapeut traint op kracht en conditie. Dit kan dichtbij huis, omdat we samenwerken met fysiotherapeuten* in de regio. Met de extra (kracht) training is het belangrijk om voldoende vitamines en eiwitten binnen te krijgen. Een diëtist kijkt daarom mee naar het voedingspatroon. Zo nodig helpen we patiënten ook om te stoppen met roken en drinken en behandelen we een ijzertekort. Mentaal vraagt het ook veel van de patiënt. Patiënten kunnen met hun vragen en zorgen altijd terecht bij de coloncare verpleegkundige en als het nodig is, dan kan de geestelijk verzorger van het ziekenhuis ondersteuning bieden.”

 

Als het prehabilitatie programma succesvol blijkt, wordt binnen Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gekeken of we dit programma ook in kunnen zetten voor andere operaties of behandelingen. Want goede zorg gaat niet alleen over het behandelen van ziekte, maar ook het verbeteren van de gezondheid van de patiënt.

 

* We werken in dit traject samen met: FysioFit Bruinisse, Hellevoetse Oedeem en Oncologie Fysiotherapie, Fysio Invicta, Fysiotherapiepraktijk Lagendijk, Fysiotherapie Van den Berg, Fysio Holland en Fysiotherapiecenter Flakkee.

 

 

 

Van links naar rechts: afdelingshoofd Joyce Huysse, coloncare verpleegkundige Jacqueline Smit, fysiotherapeut Marleen van Belle, chirurg Cas van ’t Hullenaar, diëtist Mirthe van den Hout en beleidsmedewerker Dorien Fonteine.

 

 

 

 

 

Bron: www.vanweelbethesda.nl/actueel/nieuws