Floor van Liemt (24) uit Delden overleden: ‘Zo uniek, het slaat eigenlijk helemaal nergens op’.

03-01-2022 16:43


Auteur: Erwin Waanders - gelderlander.nl/overijsselFloor van Liemt uit Delden overleed op de oudejaarsdag op 24-jarige leeftijd.

Floor van Liemt uit Delden overleed op de oudejaarsdag op 24-jarige leeftijd. 

Foto: Carlo ter Ellen DTCT.

Op de laatste dag van 2021 verloor schrijfster Floor van Liemt uit Delden de strijd tegen kanker. Ze is 24 jaar oud geworden. Ze hield de afgelopen vier jaar een dagboek bij in blogvorm voor NRC en schreef het boek Witte Raaf. 


Floor van Liemt 1997-2021.


Floor van Liemt kreeg in december 2017 de diagnose kanker. Iets met haar longen. De bekende route van onderzoek naar onderzoek, eindigend aan de desk van een arts die haar niet aan durfde te kijken. Longkanker met uitzaaiingen. Met daar achteraan de mededeling: 'We kunnen niets meer voor je doen'.Terwijl je op mijn leeftijd niet eens longkanker kunt krijgen.

Floor van Liemt.Witte Raaf:


"Terwijl je op mijn leeftijd niet eens longkanker kunt krijgen", zei ze in 2018 in deze krant. Haar 'geval' was zo uitzonderlijk dat doctoren haar een witte raaf noemden. 'Witte raaf' werd dan ook de titel van het boek dat Van Liemt schreef. In een van de woedende passages klaagt ze dat ze aan 'een kettingrokersziekte' lijdt. Maar ze heeft het niet door roken. De kanker werd veroorzaakt door genmutatie.


In het boek beschrijft ze hoe ze omgaat met haar ziekte, en schrijft over haar gedachten, jeugd, toekomst, hoop en verwachtingen. Wetende dat het elk moment voorbij kon zijn. Ze noemde het feit dat zij op zo jonge leeftijd getroffen werd door longkanker extreme pech. "Zo uniek, het slaat eigenlijk helemaal nergens op. Gewoon dikke pech."


Hopen op een wonder:


Van Liemt blogde over haar ziekte voor NRC Handelsblad en inspireerde talrijke jonge mensen die ook getroffen werden door kanker. Met haar stichting F'Fort Foundation  zette van Liemt zich in voor jongvolwassenen die, net als zijzelf, kanker hebben. Ze legde uit waarom er volgens haar meer aandacht zou moeten zijn voor het mentale welzijn van jonge patiënten.


Van Liemt studeerde kunstgeschiedenis en pakte kort na de diagnose ook een rechtenstudie weer op. Ze hoopte op een wonder, want lange tijd leken de medicijnen en experimentele behandelingen haar overeind te houden. Op de laatste dag van het jaar stierf de jonge Deldense. Het is niet bekend wanneer haar uitvaart is. 

Bron: www.gelderlander.nl