Fotograaf Luc Perdieus (73) overleden: “Hij maakte de mooiste foto’s en nam er ook zijn tijd voor”.

13-03-2023 18:51

 

 

Auteur: Antoon Verbeeck - hln.be/mechelen

 

 

 

Archiefbeeld van Luc Perdieus bij de voorstelling van zijn tweede Mechels Smoelenboek

Archiefbeeld van Luc Perdieus bij de voorstelling van zijn tweede Mechels Smoelenboek.

 David Legreve. 

 
 
 
 
 
 
Mechels fotograaf Luc Perdieus (73) is op zondagmorgen 12 maart 2023 overleden, na een verloren strijd tegen kanker. In zijn twee uitgaves van het Groot Mechels Smoelenboek bundelde Perdieus een collectie foto’s van bekende en minder bekende ‘smoelen’ uit de stad. Naast fotografie was muziek nog één van zijn passies.
 
 
Perdieus overleed op zondag in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, waar hij al enkele weken werd behandeld. “Op een korte tijd is hij snel achteruitgegaan. Hij had zelf ook een voorgevoel dat het niet meer goed ging komen”, reageert zijn zoon Stijn. Perdieus, geboren in Aalst, had decennialang een zaak aan de Leermarkt, waar hij onder andere werkte aan zijn Groot Mechels Smoelenboek. In 2007 en 2012 rolden ze van de persen. “Eigenlijk kan iedereen in mijn boek. Iedereen heeft een smoel, toch?”, sprak Perdieus in 2012. Niet alleen achter de lens voelde hij zich in zijn sas; Perdieus was ook een muzikant en toonde dat onder andere in de bandjes ‘Genen Drank, Gene Klank’ en ‘16 Tons’. “Een piano of accordeon...had het toetsen, dan kon hij ermee overweg", aldus Stijn.
 
 

De mooiste foto’s:


“Beroepsmatig was hij fotograaf, maar eigenlijk was met mensen omgaan zijn beroep", reageert vriend en vishandelaar Luc Vis, die 15 jaar lang Perdieus als hulp had tijdens de Mechelse zaterdagmarkt. “Luc maakte de mooiste foto’s en nam er ook zijn tijd voor. Hij was zo bezig met de mensen gerust te stellen en babbeltjes te slaan, dat hij bij wijze van spreken nog zou vergeten om een foto te nemen. Hij hield van mensen en omgekeerd. Als fotograaf had hij zeker en vast een grote carrière kunnen uitbouwen, in de jaren 70 kwam hij met toonaangevend werk op de proppen, maar hij verkoos zijn eigen omgeving en vrienden boven een carrière.”

 

 

De uitvaartplechtigheid van Luc Perdieus vindt vrijdag 17 maart 2023 om 11:00 uur plaats in de Sint-Romboutskathedraal.

 
 
 
 
 
 
Bron: www.hln.be