Geen kanker meer, wel een chemobrein: 'Kan niet op woorden komen'.

26-03-2023 17:01

 

 

 

Na kankerbehandeling.

 
 
 
Frouke heeft last van een chemobrein.

Foto: Editie NL.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er moet meer aandacht komen voor het chemobrein. Dat vinden artsen en ex-kankerpatiënten. Het is een nog niet zo bekend gevolg van een chemobehandeling, maar wel iets waar je heel lang last van kunt houden. "Ik ben geen zielig hoopje, maar sommige dingen zijn wel erg lastig geworden."
 
 
Iemand die er zelf last van heeft is Frauke van der Pas. Zij heeft twee keer borstkanker gehad in anderhalf jaar tijd. Beide keren heeft ze een chemobehandeling, een operatie en bestraling gehad. Aan alle ingrijpende behandelingen heeft Frauke een zogeheten chemobrein overgehouden. "Ik heb met name last van prikkelgevoeligheid, vermoeidheid en ik ben niet meer stressbestendig. En soms kan ik de juiste woorden voor dingen niet meer vinden", vertelt ze aan Editie NL.
 
 

Van somberheid tot concentratieproblemen:


Een chemobrein betekent eigenlijk cognitieve problemen bij ex-kankerpatiënten, die ze mogelijk hebben overgehouden aan hun behandeling. Mensen kunnen zich dan bijvoorbeeld slecht concentreren, zijn ontzettend moe, voelen zich somber, zijn bang of kunnen dingen niet meer onthouden. Het zijn zomaar wat voorbeelden die stuk voor stuk erg ingrijpend kunnen zijn.

 

Dat is ook het geval bij Frauke. Zij kan door haar chemobrein niet meer werken. Voordat ze kanker kreeg was ze adviseur bij een woningcorporatie. "Het is heel vervelend, maar je leven gaat gewoon door. Ik ben geen zielig hoopje, maar sommige dingen zijn wel lastiger."

 

 

Niet te testen:


Een chemobrein is trouwens niet iets wat je 'hebt', legt klinisch neuropsycholoog Sanne Schagen uit. "Het is niet alsof je een bloedtest of hersenscan doet en dan weet of je het hebt. Het is meer iets waarvan we weten dat het er is", zegt ze.

 

En als je zoiets hebt dan krijg je dus klachten zoals een verminderd concentratievermogen of hevige vermoeidheid. Hoe dat precies kan, is nog niet duidelijk. Al zou het met de zware medicijnen te maken kunnen hebben. "Al die kankermedicatie bereikt de hersenen. Daardoor kun je klachten krijgen", zegt Schagen. "De ene chemo lijkt het wat meer te veroorzaken dan de andere." Zelfs mensen zonder chemo kunnen er last van hebben, al komt dat wel minder voor.

 

 

Behandeling nog niet mogelijk:


Doordat er nog veel onduidelijk is, is er ook nog geen behandeling mogelijk. "We weten dat chemo een rol kan spelen, maar lang niet iedereen krijgt ermee te maken." Het is nog de vraag waarom de een het wel krijgt en de ander niet. Soms helpt het wel om bijvoorbeeld één van de problemen te tackelen, zoals vermoeidheid. "Het kan zomaar dat de concentratieproblemen dan ook minder worden."

 

 

Het is in ieder geval zaak om mensen met een chemobrein altijd heel serieus te nemen met hun klachten. "Eerder werd het altijd weggezet als iets psychisch, maar dat hoeft niet het geval te zijn."

 

Frauke heeft inmiddels al wel wat stappen gezet. Afgelopen zomer is ze voor het eerst weer met haar jonge kinderen naar een attractiepark gegaan. "Op een rustige dag, en in een park waar ze gewoon zelf attracties in kunnen. Dan hoeft mama niet mee", vertelt ze. "Ik moest daarna wel twee dagen bijkomen, maar dat was het waard."

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl