Geloof en vertrouwen slepen rasmuzikant Bert Kuipers door moeilijke periode: ‘Ik wil mijn kleindochters nog op een scooter zien zitten’.

20-12-2020 17:13


Auteur: Marjon Kok - ad.nl/enschedeBert Kuipers herstelt van de ziekte van Kahler.

Bert Kuipers herstelt van de ziekte van Kahler. "Ik eet mij er langzaam bovenop."

Foto: Cees Elzenga  / hetoog.nl


spraakmaker: Hij gelooft in het hiernamaals en gelooft in zijn genezing. Bert Kuipers (64), een van de meest veelzijdige muzikanten van Twente, leeft het leven zoals het op zijn pad komt. "Alleen komt daar nu even die kanker tussendoor."


Hengelo:Estafette-interview.

Elke week een interview over het leven van een Enschedeër die de stad kleurt. Vorige week Rein Kroes. Bert Kuipers geeft het stokje door aan rocklegende Adje Vandenberg."Mijn vader was een onmeunige Tukker. Hij is in zijn leven geloof ik twee keer Hengelo uit geweest. Mijn moeder, dat is wel grappig om te vermelden, heeft haar jeugd in IJmuiden doorgebracht. Ze spreekt nog steeds erg Amsterdams. Ik ben dus tweetalig opgegroeid. Dan heb je een aardige voorsprong hoor! Als je tweetalig bent, denk je sneller heen en weer. Je pingpongt makkelijker. Mijn vader is 92 geworden, mijn moeder wordt volgende week 97. Ik kom uit een sterk geslacht. Alleen heb ik nu even de pech dat daar die kanker tussendoor is gekomen."


Zwervende pijn:

"Ik had elke dag ergens anders pijn. Heel vreemd en onverklaarbaar. Begin dit jaar kreeg ik hevige rugpijn en niet veel later viel mijn been uit. In het ziekenhuis bleek dat ik de ziekte van Kahler had, tumoren die je botten kapot vreten. In maart werd dat vastgesteld en meteen bedacht dat ik twee keer een stamceltransplantatie moest ondergaan. De eerste heb ik in augustus gedaan. Ik ging er enorm verzwakt in, was daarvoor bestraald en had chemo gehad. Ik was doodmoe en dertig kilo afgevallen. Nu eet ik mij er langzaam weer bovenop. Als ik vandaag de tweede transplantatie moet ondergaan, ben ik al zóveel beter dan toen."


Scooter:

"Als je zo'n boodschap krijgt, tsja. Ik was er best rustig onder. Dat is mijn levenshouding. Ik ben relaxed, langzaam eigenlijk. Bovendien: als het mijn tijd is, dan is dat zo. Dat is een kwestie van geloof. Geloof in het hiernamaals, maar voorlopig vooral geloof in genezing. Ooit komt de ziekte terug, maar als ik klaar ben met de behandelingen heb ik er statistisch 10 tot 15 jaar bij. Ik heb kleinkinderen, een tweeling van 4. Ik wil die meiden nog op een scooter zien zitten."


Lockdown:

"In maart werd duidelijk dat ik voorlopig niet meer ging optreden. Daar baalde ik enorm van; ik had een paar leuke dingen in het vooruitzicht. Toen een week later de eerste lockdown kwam, jippie! Het seizoen zat erop. Lullig voor de samenleving, maar ik hoefde niks te missen."


Ukelele:

"Mijn liefde voor muziek is in de Baptistenkerk geboren. Dat is niks nieuws overigens: veel artiesten - vooral de zwarte Amerikaanse - zijn in de kerk begonnen. Mijn eerste eigen instrument was een ukelele. En ik speelde banjo. De broertjes Jager van om de hoek hadden een banjo, maar die konden ze niet zelf stemmen. Zeiden mijn broers: 'Ons broertje kan dat, maar dan heeft-ie 'm wel twee weken nodig...' Had ik twee weken een banjo in huis en was het wachten tot-ie weer vals was."Una Paloma Blanca:Als ik een dubbeltje krijg voor iedere keer dat ik Una Paloma Blanca heb gespeeld, is mijn pensioen afgedekt.

Bert Kuipers."Er was een top-40 band en die gasten hadden gehoord dat er in de Baptistenkerk een jongen was en die kon toch spelen... Of ik bij hen gitaar wilde doen? Ik op de fiets naar Reutum, waar ze optraden. Fantastisch! Aan het einde van de avond had ik vrienden en hebben ze mijn fiets in de bus gegooid en mij terug naar Hengelo gebracht. Een week later speelde ik mee. Vanaf dat moment zat ik in de muziek."


"Jarenlang speelde ik in bandjes die 200 keer per jaar optraden. Als ik nu een dubbeltje krijg voor iedere keer dat ik Una Paloma Blanca heb gespeeld, is mijn pensioen afgedekt. Als je in Duitsland zei dat je George Baker persoonlijk kende, was je een held. Ben je gek, die kende ik helemaal niet. Maar het leverde mooi gratis biertjes op."


Ome Willem:

"Ik zeg zelden nee en ben superbereikbaar. Als je zelfstandig bent, is gebeld worden erg belangrijk. Ik heb dat nodig gehad, vooral toen ik klaar was met George Baker. Veel vrienden van mij gingen jazz studeren in Hilversum. De mannen die daar les gaven, waren onze helden. Jerry en Ack van Rooyen, Jan Hollestelle. Ik nam zangles bij Gé Titulaer. Had een paar jaar les van Edwin Rutten; ik was zo trots dat ik zong met Ome Willem."Motorpastoor:


 

Grappig wel, dat ik als gelovige samenwerk met de grootste atheïst die er op deze wereld rondloopt.

Bert Kuipers."Vraag je me nu waar ik met het meeste plezier op terugkijk? Oei. Moeilijk. Ik heb vorig jaar nog samengewerkt met Lee Towers en Freddy Golden bij een gala-avond van het MST-orkest. Of ik een Blues Brothers act wilde doen met Toon Reysoo uit Oldenzaal. Dat dansje, hilarisch! Ook een hoogtepunt was het lied dat ik mocht zingen voor Herman Finkers in het DeLaMar theater. Er was een heel programma met de vrienden van Finkers uit het vak: Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Daphne Bunskoek. Er moest een Twents lied in. Heb ik samen met Maureen Bakker de Almelo-ballade gezongen."


"Of 'Wie weet waar Willem Wilmink woont' in Concordia, ook geweldig! Willem wilde niet op de première komen. Kwam liever naar de generale. Maar mooi dat hij daarna iedere avond op de eerste rij zat. Van de twintig voorstellingen heeft hij er één gemist."


"En wist je dat ik in Van Jonge Leu en Oale Groond heb gespeeld? Laurens ten Den belde. Of ik een kind kon dopen? Reed ik op een motorfiets de serie binnen met op mijn jack: Holy Angel. Ineens was ik ook nog acteur."


Dancing Dollekamp:

"Grappig wel, dat ik als gelovige samenwerk met de grootste atheïst die er op deze wereld rondloopt. In onze nieuwe voorstelling Volksheil spreekt André Manuel dat zelfs hardop uit: 'Ik ben praktiserend atheïst geworden'. Ja, ik vind dat best. Het is zijn keuze. Als hij tijdens de voorstelling leden zou werven voor zijn atheïstische beweging zou ik afhaken, maar André is hartstikke eerlijk, superlief ook. Ik en André Manuel, wat een combinatie, hè."


Rein Kroes:

"Hij heeft mij een paar seizoenen het podium van het Vestzaktheater gegeven. Mocht ik vier keer per jaar mijn eigen voorstelling maken: Bert & Friends. Leuke avonturen heb ik met Rein beleefd.

Op zijn afscheid heb ik het lied Zeeman, wat heb je mooie ogen gezongen. Iedereen dansen. Dat heeft nog tot een leuke dronkenschap geleid."Bert Kuipers herstelt van de ziekte van Kahler.

Bert Kuipers herstelt van de ziekte van Kahler. "Ik eet mij er langzaam bovenop."

Foto: Cees Elzenga / hetoog.nl

Bron: www.ad.nl