GELUIDSGOLVEN ZIJN EEN GOEDKOPERE MANIER OM KANKER OP TE SPOREN.

28-01-2022 18:25Auteur: FLOORTJE VAN GAMEREN - linda.nl/nieuwsGENEESKUNDE.Technieken om kanker en de exacte locatie van een tumor op te sporen zijn harstikke duur. Maar uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat geluidsgolven een prima, goedkoper alternatief zijn.


Echografie is veel goedkoper dan een MRI- of CT-scan.


GELUIDSGOLVEN:


Voor tumoren opsporen met echografie wordt dezelfde techniek gebruikt als bij een zwangerschapsecho. Deze aanpak blijkt ook heel effectief te zijn om kanker te traceren. Geluidsgolven worden dan ingezet om te kijken of er een tumor aanwezig is in het lichaam, en zo ja waar die dan precies zit. Promovenda Anastasiia Panfilova onderzocht welke van de beschikbare echografische methoden de beste resultaten oplevert.


Een groot voordeel is dat echografie veel goedkoper is dan een MRI- of CT-scan. Bijkomend voordeel is dat de resultaten van een echografieonderzoek meteen zichtbaar zijn en de apparatuur beter te verplaatsen is.


Niet alleen handig dus in westerse landen, maar zeker ook voor ontwikkelingslanden, die lang niet altijd het geld in huis hebben voor kankerbehandelingen. Een kankerbehandeling wordt op deze manier dus voor een groter deel van de wereldbevolking toegankelijk.
Bron: www.linda.nl