Gespecialiseerde borstkankerkliniek Weert opent nog vóór de zomer 2020.

17-01-2020 18:59Auteur: Kitty Borghouts - limburger.nl
Gespecialiseerde borstkankerkliniek Weert opent nog vóór de zomer

Sint Jans Gasthuis.

Afbeelding: Maartje van Berkel.

Nog vóór de zomer 2020 krijgt het Weerter Sint Jans Gasthuis een dependance van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ), gespecialiseerd in behandeling van borstkanker. Donderdag werd het samenwerkingscontract ondertekend.De twee klinieken kondigden in mei vorig jaar aan de samenwerking te onderzoeken.


Het AMZ in Bilthoven is het eerste landelijke gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg en biedt diagnostiek, operatie, reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale zorg aan patiënten met borstkanker of goedaardige aandoeningen. Daarnaast kan het AMZ worden ingeschakeld bij erfelijke aanleg en familiair verhoogd risico en kunnen mensen terecht voor screening of vervolgtrajecten vanuit bevolkingsonderzoek. Er is een nauwe samenwerking met het UMC Utrecht.9000 patiënten:

Het AMZ behandelt zo'n 9000 patiënten per jaar. Hoeveel patiënten straks in Weert bij het AMZ terechtkunnen, is niet bekend. Op dit moment behandelt het SJG ongeveer 120 borstkankerpatiënten per jaar. De komst van Alexander Monro zal volgens bestuurder Inge de Wit van het SJG een flinke aanzuigende werking hebben, omdat ook patiënten uit een verre omtrek dan naar Weert zullen komen.


Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer één op de zeven vrouwen borstkanker ontwikkelt.Bron: www.limburger.nl